Friluftsliv for alle

Hele Norges turplanlegger

Oppskrift på pinnebrød

Pinnebrød (Foto: Andreas Grimsæth/NRK)

PINNEBRØD: Å steike pinnebrød på bålet vekker appetitten.

Foto: Andreas Grimsæth/NRK

Finnes det noe bedre enn varme, nybakte og bålstekte brød? Her er oppskriften på «Mors pinnebrød».

Vi forbinder gjerne bålbrenning med sommer og sol, men bålet er både flottere, varmere og nyttigere vinterstid.

Enten du er på langtur eller vil kose deg ved utepeisen en mørk vinterkveld gjør selvlaget bålmat godt på alle måter for alle.

Mors pinnebrød (Foto: Andreas Grimsæth/NRK)

OPPSKRIFTEN: «Mors pinnebrød».

Foto: Andreas Grimsæth/NRK

Bålregler

  • I sommerhalvåret er det kun lov til å brenne bål i strandkanten med god avstand til vegetasjon.
  • Bålbrenning er strengt forbudt i og i nærheten av skogsvegetasjon f.o.m.15. april t.o.m. 15. september.
  • Det er lov å brenne bål i utmark fra 16. september til 14. april.
  • En del steder finnes det bålplasser allerede. Bruk disse om du har muligheten.
  • Bruk steiner til å bygge en liten bålplass med «gulv» og «vegger».
  • Vurder vind og tørrhet i vegetasjonen før du fyrer opp bål.
  • Slukk alltid bålet ordentlig når du forlater det.
  • Rydd bålplassen fint etter deg.

Lett og godt

En pinnebrøddeig er enkel å lage og lett å ta med seg. Denne smakfulle oppskriften er velprøvd og har gjort stor suksess i barnehager, skoler og speidergrupper.

  • 7 dl mel - litt grovmel
  • 2,5 dl vann
  • 1 ss smør
  • 1/2 dl sukker (eller mindre)
  • litt gjær (1/2 pose tørrgjær)
  • salt
  • oregano
  • raspet ost

Bland alt sammen som en vanlig gjærdeig. Pakk den i en dobbel plastpose eller en passende boks. Husk at det må være litt plass slik at deigen kan heve litt på vei til rasteplassen.

Skal du på langtur kan du jo vente med å tilsette vesken til du slår leir så slipper du å bære tungt.

Steik eller svi!

Når dere har funnet en fin og forsvarlig plass å tenne bål må trengs det grillpinner/-spyd. Kutt passende greier fint av trærne og ikke ta for mange fra samme sted. Ta gjerne vare på grillpinnene og bruk dem på nytt på neste tur.

Lag heller for lange enn for korte grillpinner - det er ikke alltid like godt å sitte for tett på bålet. Fjern barken de ytterste 15 cm på grillspydene.

Form lange tynne pølser av deigen og surr rundt grillpinnen. Det er viktig at det ikke blir for tykk og lang.

Steik brødet over flammene eller glørne. Snu ofte på det. Jo bedre tid du tar deg jo bedre blir resultatet. Brødet er ferdig når det «slipper» pinnen lett.

Denne deigen kan også steikes i panna på et stormkjøkken. Lag en 2-3 cm tykk leiv og steik noen minutter på hver side.

God tur og bon apetit!

Bål (Foto: Andreas Grimsæth/NRK)

BÅLKOS: Glem TV'n en kveld - ta kveldskosen ved bålet!

Foto: Andreas Grimsæth/NRK

Flere saker

To jenter på sykkel

– Å sykle er det mest geniale

Nå er det på tide å sykle til jobb!

Les saken

Lars Monsen

– De kan ikke sende meg hjem, vet du

Lars Monsen skjønte nesten hvor han var.

Les saken

Fisking i Gjende

Bli med å lage «Folkets fiskefilm»

Filmet du da storfisken glapp, eller da junior fikk sin første fisk?

Les saken

Anne Rimmen

– Litt skuffende at jeg roter meg bort

– Nei, jeg aner ikke hvor jeg er forklarer Anne Rimmen over walkietalkien.

Les saken

Lars Monsen

På tur med rock på ørene

Sjekk ut Lars Monsens spilleliste!

Les saken

Trond Strømdahl og Lars Monsen

Slik lages Monsen i villmarka

Har Lars Monsen filmet alt selv? Er det noe juks?

Les saken

Brusdalsfjellet - bålbrenning februar

Nå er dette forbudt

Nå er det bålforbud i skog og mark. Fra nå av må du søke om lov.

Les saken

Lars Verket

Pilgrimspadleren

Lars padler fra Tønsberg til Trondheim.

Les saken

Påskesol på topptur

Spisse tinder og drømmeforhold

Toppturpåske har blitt en tradisjon for unge sunnmøringer.

Les saken

Spurv i fuglekassa

Slik bygger du fuglekasser

Se hvor lett det er – trinn for trinn.

Les saken

Sist kommenterte artikler

UT.no er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og NRK

- Ansvarlig redaktør Thor Gjermund Eriksen