Friluftsliv for alle

Hele Norges turplanlegger

Surf som hardhausene i Lofoten

Surfing på store, kalde Atlanterhavsbølger

 • – Fart er fett, sier Eirik Bremer. 22-åringen har gjort en perfekt take-off, og skal snart cruise nedover bølgeveggen i stor fart.
 • Start i bølgeskummet. Øv på å sprette opp fra liggende stilling til stående surfeposisjon. Og prøv å finne balansen.
 • Bare det å oppholde seg på Unstad i kveldssolen er balsam for sjelen. Når du plusser på med adrenalinrush og frisk sjøsprøyt i ansiktet, blir opplevelsen total.
 • Det er den som ligger ved bølgetoppen som har «rett til» bølgen. Da må andre trekke seg. Du skal heller aldri «droppe inn» foran surfere som har fått en bølge.
 • Mikael Melander er glassblåser og har eget verksted i Henningsvær. Han benytter enhver ledig anledning til å surfe. I mørketiden jobber han som surfeinstruktør i Marokko.
 • Eirik Bremer finner lykken i fine bølger på Flakstadstranda.
 • Mia Karlsson fra Finland er en dedikert surfer som har reist rundt i verden på jakt etter fine bølger. Her er hun på vei ut i Lofothavet.
 • Første gang Jørn Nyseth Ranum surfet var i Lofoten. Det var for litt over to år siden. Nå har han lært seg kunsten å temme bølgene.
 • Hansker, hette, sko og heldekkende våtdrakt er essensielt i kalde farvann. Midt på sommeren kan du droppe hette og hansker.
 • Inge Wegge cruiser bølgeveggen i fin stil.
 

 

 

Når den verste stormen har lagt seg, er det noen som jubler. Det er ikke fiskerene, som skyr bølgene, men hardhauser som skal ut og surfe.

Eirik Bremer (Foto: Kristin Folsland Olsen)

Eirik Bremer (22) jobber som surfeinstruktør på Lofoten Folkehøgskole, og har hatt sine beste surfedager i Lofoten.

Foto: Kristin Folsland Olsen
– Surfing handler om timing og det å kunne lese havet. Du må forutse hvor bølgene kommer og hvordan de vil bryte. Og så må du regne med venting, mye venting.

Eirik Bremer (22) er surfeinstruktør på Lofoten folkehøgskole, og han elsker å sitte langt til havs og vente på akkurat den bølgen som kanskje blir dagens beste.
– Etter en økt på to-tre timer er det kanskje ikke mer enn 10 sekunder hvor jeg står oppå brettet i perfekt surf, sier Eirik og ler.

– Surfing er et slit og en tålmodighetsprøve. Det er bra jeg er glad i å bade!

Store lofotbølger og hvite strender

Langs Lofotoddens nordlige kyst, finnes det flere hvite strender som innbyr til surfing. På grunn av store lokale forskjeller i bølgekvalitet og -størrelse, peker noen plasser seg ut som klare favoritter.

Unstad på Vestvågøy er uten tvil den mest kjente spoten, men også Flakstadstranda tiltrekker seg stadig fler utøvere.

Lofoten er en svært værhard plass og vinterstid kan bølgene bli over fire-fem meter høye. Å legge til havs på en tynn glassfiberplate under slike forhold er kun for spesielt interesserte. Heldigvis er ikke alltid havet så brutalt.

– Sommeren er en fin tid for nybegynnere, forteller Eirik. Da er ofte bølgene små og jevne.

Surfetips for ferskinger

Eiriks beste råd til ferskinger er å lære seg «pop up’en» på land. «Pop up» er betegnelsen på å sprette opp fra liggende stilling til stående surfeposisjon. I tillegg anbefaler han å bruke mye tid på å studere havet.

– Kikk etter hvor bølgene bryter og hvordan de «oppfører» seg. Det hjelper lite om du har aldri så god balanse oppe på brettet, dersom du ikke kan lese havet og forutse hvor bølgene kommer.

Slik utfører du en pop up:

Hemmeligheten bak surfing handler om å komme seg lynkjapt på beina. Her er oppskriften på hvordan en pop up skal utføres. Legg deg på magen hjemme på stuegulvet eller på stranda, og tren. Igjen og igjen:

 1. Strekk ut armene, lås albueleddet slik at du får svai i ryggen og strekk halsen mot skyene.
 2. Langs motsatt kne trekker du frem det som vil være ditt bakre bein når du kommer i rett surfeposisjon. Hva som vil være det bakerste benet varierer fra person til person. Kjører du «goofy» har du venstre foten bakerst, kjører du «regular» er det høyre bein som er bak. Mest mulig av undersiden av foten skal være i kontakt med brettet. Hold rumpa nede. Lavt tyngdepunkt = balanse.
 3. Sett frem den andre foten mellom hendene. Her skilles de stive fra de myke! Denne bevegelsen kan kjennes helt umulig i starten, men etter du har trent en stund går det på automatikk. Reis deg opp, men behold god svikt i knærne. Kikk i den retningen du skal, og snart cruiser du bortover bølgen i reneste Beach Boys-stil!

Begynn i bølgeskummet

Eirik anbefaler nybegynnere å bruke tid i bølgeskummet før de legger ut for å tukte de store bølgene. Etter bølgen har brutt dannes det hvitt skum som har nok kraft til at brettet skyter fart og du kan komme deg på beina for å trene inn bevegelse og balanse.

I starten kan det være fint å bruke store brett med mye volum. Da er det lettere å komme seg opp. Etterhvert når du begynner å få teken, kan du skifte til et mindre brett. De mindre brettene er enklere å håndtere i store bølger, de reagerer raskere på din «kommando», er mer lekne og lettere å transportere.

Kristin Folsland Olsen

Kristin Folsland Olsen
Foto: baffinbabes.com
 • Artikkelen er skrevet av journalist Kristin Folsland Olsen. Hun lever for og av friluftsliv, og ikke minst lange turer med ski på beina.
 • Hun er bosatt i Lofoten og jobber som fotograf, foredragsholder og turguide.
 • Kristin er en av « Baffin babes», hun har gått Svalbard på langs og har gitt ut flere bøker om sine jenteekspedisjoner.
 • Les også: Bli med «babes» ekspedisjon

Kristins artikler på UT.no:

Riktig utstyr er kjempeviktig!

I Nord Norge blir aldri vanntemperaturen særlig mye å skryte av, og Eirik anbefaler de som skal surfe her å skaffe seg en drakt som er 6-7 mm tykk. Surfer du i varmere strøk holder det med 2-3 millimeter neopren.

På vinteren er det helt nødvendig med både hette, hansker og sko, mens midt på sommeren kan du klare deg uten.

I tillegg til brett og drakt, må du ha en leash. Dette er en snor som festes rundt ankelen og i brettet slik at du ikke mister det når du blir kastet rundt i bølgene som i en vaskemaskin. Det er viktig å sjekke leashen jevlig.

Voks til å gni oppå brettet bør du også ha. Voksen gjør at du får bedre fotfeste.

Surfing blant seler

Eirik har flere ganger opplevd nysgjerrige seler som har stukket hodet opp av vannet når han har surfet. Også flokker av niser har glidd mykt forbi i det fjerne.

Den spektakulære naturen i Lofoten gjør at surfeopplevelsen her blir helt spesiell.

Surfing er en totalpakke av naturopplevelse og -forståelse, fysisk utfoldelse, mestring, og adrenalinkick.

– Kompleksiteten gjør at surfing aldri blir kjedelig, sier Eirik entusiastisk. Han mener denne aktiviteten er avhengighetsskapende og særegen. Surfing danker ut de fleste andre aktiviteter.

– Først har du spenningen med å vente på bølgene. Så kommer kriblingen når du ser bølgen komme mot deg, og til sist rushet. Den fantastiske følelsen du får når du kjører langs bølgen i stor fart. Det er en fet opplevelse!

 • Har du ikke har eget utstyr kan du leie dette på Unstad Camping. De har også kurs, og du kan ta privattimer med intruktør.
 • Ønsker du å tilegne et helt år til surfing, kan surfelinja på Lofoten Folkehøgskole være noe for deg. Høst og vår brukes på surfebrettet i havet, mens vintersesongen benyttes til toppturer og skikjøring.

Les også:

Flere saker

Jens Stoltenberg på skitur i Nordmarka

Det er her Stoltenberg tenker stort

Når den påtroppene NATO-sjefen skal snakke om klima eller verdensfred tar han gjerne et møte ute i Nordmarka – i en del av verdens største karbonlager.

Les saken

To jenter på sykkel

– Å sykle er det mest geniale

Nå er det på tide å sykle til jobb!

Les saken

Lars Monsen

– De kan ikke sende meg hjem, vet du

Lars Monsen skjønte nesten hvor han var.

Les saken

Fisking i Gjende

Bli med å lage «Folkets fiskefilm»

Filmet du da storfisken glapp, eller da junior fikk sin første fisk?

Les saken

Anne Rimmen

– Litt skuffende at jeg roter meg bort

– Nei, jeg aner ikke hvor jeg er forklarer Anne Rimmen over walkietalkien.

Les saken

Lars Monsen

På tur med rock på ørene

Sjekk ut Lars Monsens spilleliste!

Les saken

Trond Strømdahl og Lars Monsen

Slik lages Monsen i villmarka

Har Lars Monsen filmet alt selv? Er det noe juks?

Les saken

Brusdalsfjellet - bålbrenning februar

Nå er dette forbudt

Nå er det bålforbud i skog og mark. Fra nå av må du søke om lov.

Les saken

Lars Verket

Pilgrimspadleren

Lars padler fra Tønsberg til Trondheim.

Les saken

Påskesol på topptur

Spisse tinder og drømmeforhold

Toppturpåske har blitt en tradisjon for unge sunnmøringer.

Les saken

Kart

Sist kommenterte artikler

UT.no er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og NRK

- Ansvarlig redaktør Thor Gjermund Eriksen