7-fjellsturen 

Type:
Fottur, Fjelltur
Lengde:
Ca. 34,0 km
Varighet:
8 timer +
  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:
Krevende
Passer:
Voksen, Senior
Område:
Sesong:
feb
mar
apr
mai
jun
jul
aug
sep
okt
nov
Fylke: Hordaland
Profilbilde for Bergen og Hordaland Turlag
Bergen og Hordaland Turlag
Bli kjent med Bergen og fjellene på en fantastisk og krevende måte.

Den siste søndagen i mai hvert år arrangerer Bergen Turlag 7-fjellsturen. Første tur var i 1948, med 206 deltakere. Frem til 1980/1981 gikk turen også innom Askøy. Fra 1981/1982 har dette vært ruten: Lyderhorn, Damsgårdsfjellet, Løvstakken, Ulriken, Fløyen, Rundemanen, Sandviksfjellet. Samme dag går også 4-fjellsturen, for de som ønsker en kortere rute. Den består av de siste fire fjellene.

I 2010 var det til sammen 8000 deltakere på 7-fjellsturen og 4-fjellsturen. Det har vært ny deltakerrekord hvert år de siste ti årene.

7-fjellsturen er rundt 35 kilometer lang og har en samlet oppstigning på 2400 meter.

Gjennomsnittstiden for de som går på løpsdagen er rundt åtte timer.

Turen starter ved Gravdal. Herfra går turen mot Lyderhorn (396 moh.), først på vei et par kilometer før. Man går opp på ryggen og kommer til fint terreng. En trapp her var tidligere flaskehals under 7-fjellsturen, men i 2010 ble trappen byttet med en som var dobbelt så bred. Det er litt stein på vei mot toppen, på vei ned kan det være litt bløtt.
Når man er nede i Banuren følger man veien et par kilometer, man må krysse riksveien og mot Damsgårdsfjellet. Her ble det ofte mye gjørme under 7-fjellsturen, men de siste årene er det lagt ut klopper og trebruer. Disse ligger ute hele året. Ned fra Damsgårdsfjellet bruker det å være en del kødannelse på turdagen. Vel nede er det vei fra Melkeplassen og grønne metallskilt viser veien videre mot Løvstakken.
Løvstakken er en lang rygg fra Melkeplassen og opp. Først i skog, så i et landskap med tuer og lyng. Når man bryter skoggrensen, får man en utrolig god utsikt til alle kanter. Det er litt klyving på vei mot toppen. Løvstakken skiller seg fra de andre fjellene ved at det bor folk rundt hele fjellet.
Ned fra Løvstakken er det også godt merket, men det har hendt at folk har tatt litt feil. Det er to rygger på Løvstakken, du skal følge til høyre på vei ned og ned mot Skillingsbollen og forbi steinen det står ”Jesus lever” på.
Videre nede på Løvstakksiden, følger du veien til Årstad videregående skole. Det er bare å følge de gulmalte pilene i asfalten. Så går ruten videre gjennom bebyggelse og forbi Haukeland Universitetssykehus. Derfra videre mot ”Brattebakken”, Johan Blyttsvei, til Montana.
Fra Ulriken kan man nyte utsikten fra turens høyeste punkt, 640 moh. Fra toppen følger man ryggen ned i retning Minde. Stien bryter fort til høyre i Hestdalen og man krysser sykkeltraseen. Under selve løpet vil ikke sykkelløypen være i bruk, men går du denne ruten resten av året er det viktig å være obs på at syklister kan komme i stor fart ned sykkelløypen.
Så kommer du til den gamle slalåmbakken i Montana og følger den ned til jerntrappene ned til Ulriksbanens nedre stasjon. I 2010 var det en traséendring her. Frem til da gikk man opp jerntrappene og ned Bjørndalen, men fordi Bjørndalen var dårlig egnet med blant annet fare for steinsprang, ble ruten lagt om. Etter å ha kommet ned fra Ulriken, går man forbi Nordeuropas lengste lindeallé ved Haraldsplass Diakonale Sykehus, forbi Svartediket og opp Knatten. Deretter passerer man BT-bu og følger veien mot Fløyen. På turdagen er klippeposten på Fløyen plassert like ved restauranten. Løypen videre går på Blåmansveien mot Brushytten og deretter opp Rundemansveien til Rundemanen.
På vei ned fra Rundemanen kan det stedvis være vått, men de siste årene er det bygd ut med klopper. Så kommer man til Sandviksfjellet, derfra og ned er det stein hele veien. Man går videre ned Skredderdalen og Fjellveien tilbake i retning mot sentrum.
På løpsdagen går man tilbake til Marken for å registrere seg hos Bergen Turlag for å motta diplom, heder og ære!

Byfjellstrimmen er nærmiljøturer i Byfjellene. Det arrangeres mer enn 100 Byfjellstrimmturer i i året. Mellom april til mai går de 7-fjellstrimmen, der går de et av de 7 fjell på hver tur. Det er en fin måte å lade opp til 7-fjellsturen på
God tur

Høydeprofil


Turforslag i nærheten
Henter turer...
Hytter i nærheten
Henter hytter...
blog comments powered by Disqus