Ukjent for de fleste har gamle Vestfold fylket faktisk muligheter for flere ganske lange padleturer på elv og vann. En av klassikerne er turen ned Siljanelva til Farris, og så gjennom Vestfolds største vann til Larvik. Turen kan selvfølgelig starte og ende ganske mange plasser, men her presenterer vi hele ruta, og så kan jo turfolket velge og vrake. Denne turen bør du sette av et par dager til, så den egner seg godt til en helgetur. Vanligst er det å starte fra broen i Siljan sentrum, men det går også an å starte lenger oppe i vassdraget. Hvor mye bæring det blir fra starten og fram til Farris, vil avhenge av vannføring, utstyret, padleerfaring og ferdigheter.
Fra broen er det vanligvis greit å padle elven ned til Gonsholtbrua. Den ligger like før innsjøen Gorningen. Det er noen små stryk i elva, men de blir først et problem når vannføringen er stor. Strekningen ned til broen er ca 4 km. Stryket under broen vil nok de fleste foretrekke å omgå med en bæring. Deretter er det ca 2 km padling over Gorningen til demningen i sørenden, en fin plass med gapahuk, benker og griller tilgjengelig. Siljan Historielag har mye interessant kulturhistorie å vise fram. Underveis kan du gjerne ta en tur bortom den lille øya Børja i sørøst hvor det er rester etter en bygdeborg. På nedsiden av demningen er det restaurert deler av gammel tømmerenne som gikk fra Gorningen til Lakssjø. Når du skal videre nedover vassdraget, er kanskje enkleste alternativ å ta grusveien til venstre (ikke over demningen), en liten bakkekneik opp, deretter snorrett vei slakt nedover til Lakssjø, ca 1 km. Ei enkel tralle gjør nytten her. Ta en kikk på Kistefossen og Kistebrua før du går ned mot vannet øst for brua. Andre alternativ er bære/trille farkosten fra vestsiden av Gorningen-demningen et par hundre meter ned i innsjøen Lau. Den kan du padle tvers over og fortsette til enden av Lille Lau. Her er det igjen å ta båten på land og bære/trille ca 500 meter ned til Lakssjø ved Kistebrua.
Neste sted du må på land er ved den gamle nåledammen ved utløpet av Lakssjø. Nedenfor der kan strykene være ganske kraftig hvis mye vann og litt steinete ved lite vann, så det er nok lurt å frakte kajakken eller kanoen til nedenfor det gamle Moholt jernverk. Det er fint å ta opp farkosten ved badeplassen til høyre i sørenden, og så følge asfaltveien nedover en snau kilometer. Start siste deletappe ned til Farris fra Verksbrua og videre nedover elva i mer åpent landskap med utsikt til jorder og gårder underveis.
Innsjøen Farris er ca 20 km lang. Den er også såpass stor at vind og bølger kan få skikkelig tak. Er forholdene fine, er dette imidlertid en nydelig innsjø å padle. Det er mange gode telt- og rasteplasser langs vannet. Det er ikke noe problem å bruke flere dager til å gjøre seg kjent med de forskjellige fjordarmene og de mange øyene som finnes i innsjøen. Det er en rekke steder du kan avslutte turen, men vil du ta turen helt ut er det fint å avslutte i småbåthavna innenfor Kilenhalvøya sørøst i Farris.