Padleled Drammen Rute 27 - Bokerøya til Veslekillingen - Leden i elva og fjorden

Publisert av privatperson
Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende padletur
  • 14,5 km
  • 4 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 3 høydemeter totalt
  • Sesong: Mar - okt

Om padleleden

Dette er en av rutene i padleleden i Drammenselva og fjorden. Totalt er det lagt ut 33 ruter i denne leden som starter i Hokksund, går via Drammen, ut fjorden, gjennom Svelvikstrømmen og frem til Rødtangen og Sandebukta. Her møter den padleleden i Oslofjorden. Ta gjerne en tur langs leden via den digitale padleboka "Padleruter i Drammenselva og fjorden". Her finner du alle rutene med turbeskrivelser, bilder og kart. Se egen lenke.

Padleleden i Drammenelva og fjorden går gjennom kommunene Øvre Eiker, Drammen, Lier, Asker og Holmestrand. Rutene i den ytre delen av fjorden og Sandebukta er lagt inn slik at det er en naturlig overgang til rutene i Indre Oslofjord, Vestfold og Telemark for dem som ønsker å fortsette padleturen i disse flotte områdene.

Vis aktsomhet ved naturreservatet ved Grunnen - På den turen vil du passerer naturreservatet ved Grunnen og Saltskjær. Her er det et rikt fugleliv. Hold alltid god avstand til land når du passerer reservatet, følg båtleden ute i fjorden.

Om denne ruta

Turen starter ved Bokerøya rett utenfor Svelvik og går langs vestsiden av Drammensfjorden til øya Veslekillingen i Sandebukta. Ønsker du å padle tilbake til Bokerøya vil distanse totalt vær 28 kilometer. I Sandebukta kan du overnatte på DNT Drammen og Omegn sin kysthytte på Veslekillingen, alternativt i telt.

Dette er en tur rik på fine natur- og kulturopplevelser. Det er mange muligheter til å gå i land underveis, og fine strender hvor man kan ta seg et bad på varme sommerdager.

Krok Brygge egner seg godt for første rast. Fra Krok kan du krysse over til Holmsbu. En idyll og en av de virkelige perlene i fjorden. Henrik Sørensen og Holmsbumalerne fant inspirasjon her på 1950 og 60 - tallet. Det spesielle lyset her skal visst være det samme som eller bare finnes ved Skagen i Danmark. I Holmsbu er det et yrende liv om sommeren og flott å ta en iskrem-pause.

På veien videre frem til Berger vil du passere friområdet i Ulvika. Dette er ei usjenert lita bukt hvor det er fint å ta en rast og mulig å sette opp teltet, eller overnatte i den flotte padlehuken som er satt opp her.

Berger og Fossekleven ullvarefabrikker ble etablert her av familien Jebsen i 1879. Berger karakteriseres som et av Norges best bevarte industristeder og industrimiljøer. Ta gjerne et besøk på museet, innom atelierene til de mange kunstnerne og kultursenter som er etablert her. Turen opp fra stranda er verdt det!

Bergerbukta er også et fint utgangspunkt for padleturer. Her er det ei flott strand, lett å sette ut kajakken, toalett og parkering. NB! Skolebussen snur på denne plassen. Du kan ikke parkere her mellom 0700 - 0900 og 1300 - 1500 på hverdager i skoleåret.

Neste mulige stopp på veien mot Veslekillingen er friområdene og de flotte strendene ved Sandviken og Hagasand. Begge steder er det sanitæranlegg med toaletter og tilgang til vann. Anleggene er åpne hele året.

Da er du snart frem ved turens mål, Veslekillingen, og øyriket i Sandebukta. Her finner du Bjerkøya, Killingholmen, Gåserumpa og Kommersøya. Kommersøya har en spennende historie, arkeologi, botanikk og et rikt fugleliv. Store deler av øya er i dag naturreservat. Det er etablert en flott natursti med informasjonsskilt. På nordspissen av øya, ved Fantebukta, er det et marmor- og kalkbrudd som var i drift så sent som på 1800 tallet. Den blå marmoren herfra finnes blant annet i Christiansborg kirke i København.

Praktiske opplysninger

Denne turen kan gjennomføres som en dagstur eller en tur over flere dager i kombinasjon med andre ruter i padleleden i Drammenselva, fjorden og Oslofjorden.

Det er flere muligheter til overnatting. På strekning fra Hokksund til Rødtangen er det fire campingplasser. Homannsberget og Rødtangen Camping ligger i dette området. Du kan også bestille DNT Drammen og Omegns kysthytte Veslekillingen eller en av Oslofjordens Friluftsråds hytter. Du kan overnatte i den fine padlehuken som er satt opp i Ulvika ved Berger. Det er flere steder du kan sette opp telt, blant annet på øyene i Sandebukta. Se lenke for informasjon om friområder i Holmestrand Kommune.

Om padling i den ytre delen av Drammensfjorden

Drammensfjorden er en bred og åpen fjord uten skjærgård og vil påvirkes av vær og vind. Rutene i padleleden følger land langs vest- og østsiden av fjorden. Vær også oppmerksom på båttrafikken som går til og fra Drammen havn.

I området utenfor Rødtangen og Blindsand åpner Drammensfjorden seg opp og møter Oslofjorden. Her ligger Breiangen som er kjent for å kunne være værutsatt. Det er ingen skjærgård og værforholdene, vind og bølger, kan skifte og endre seg fort. Skal du padle ruter i dette området, eller krysse fjorden, må du alltid på forhånd orientere deg godt om utviklingen i vær, bølger og vind. YR Kystvarsel er en god kilde til værinformasjon. Vurder uansett alltid egne ferdigheter og velg andre og mer skjermede ruter når situasjonen tilsier det.

Du vil når du krysser fjorden være i skipsleia for større skip og båter som skal til Drammen Havn. Disse båtene forflytter seg raskere enn du ofte tror og har ikke mulighet til å legge om kursen eller stoppe. La alltid disse båtene passer og kryss leia bak dem.

Padlevettregler

Husk at som padler må du selv vurdere dine egne ferdigheter, farvannet, forholdene (vær, vind og bølger) og ta hensyn til andre som ferdes på vannet.

  • Bruk alltid padlevest
  • Velg passende kajakk og utstyr
  • Sjekk værmeldingen
  • Vær bevisst egne ferdigheter
  • Kle deg etter vanntemperaturen
  • Si ifra hvor du padler
  • Padle gjerne sammen med andre
  • Hold deg langs land
  • Vær synlig på vannet
  • Husk vikeplikten
  • Hold avstand til andre båter
  • Øv på redningsteknikker

Ta vare på miljøet

Vær miljøbevisst og praktiser sporløs ferdsel. Rydd gjerne og ta med litt søppel når du er på tur. Bidra til å Holde Norge Rent. Det er viktig å huske at vi har ansvaret for hele miljøet, også fugle- og dyrelivet. Respekter naturområdene, reservater og hekketiden. Under arbeidet med leden har vi hatt et godt samarbeide med BirdLife avdeling Buskerud. Se lenke til BirdLife sine nettsider for informasjon om fuglelivet i Norge.

Turbeskrivelse, bilder og kartplott - DNT Drammen og Omegn / Gyldenløve Kajakklubb

En trykt utgave av boka "Padleruter i Drammenselva og Drammensfjorden" får du kjøpt i Tursenteret til DNT Drammen og Omegn eller hos Eian Fritid (www.eian.no).

God tur på vannet!

Adkomst med egen bil

Bokerøya ligger ca. 2 kilometer sør for Svelvik. Følg Strømmveien gjennom Svelvik mot Berger og ta av til venstre ned Bokerøyveien. Det er godt skiltet. Parkeringen til friluftsområdet ligger på venstre hånd etter ca. 100 meter. Her er et fint å parkere og kort vei ned til en fin plass for utsetting av kajakker.

Alternativt, dersom du har fulgt E-18 til Sande, tar du av der og følger veien mot Svelvik. Bokerøya ligger ca. 2 kilometer før du kommer til Svelvik, på høyre side av veien.

Adkomst med kollektivtransport

Det er ingen offentlig transport tilgjengelig som passer for denne turen.

Annonse

on the path