Friluftsliv for alle

Hele Norges turplanlegger

Dønnamannen (858 moh) - topptur med spektaktulær utsikt

Lagre i mine favoritter

Dønnamannen på øya Dønna utenfor Sandnessjøen er det trollfjellet på Helgeland som best av alle har beholdt sine menneskelige trekk. Ser du fjellet i profil ser du tydelig en mann som ligger der på ryggen. Fra toppen har du kanskje Helgelandskystens flotteste utsikt. På en klar dag kan du se Lofotveggen og Okstindan, i tillegg til kjente fjell og øyer som De syv søstre, Vega, Lovund, Hestmannen, Torghatten, Lovund og Træna.

På nordsida stiger fjellet nesten loddrett opp og er kun å anbefale for erfarne fjellfolk med klatreutstyr. På sørsida er det derimot flott turterreng, og her finnes også en merket løype helt til toppen. Til denne turen trenger man ikke annet utstyr enn godt fottøy.

Oppstigningen starter på Teigstad ca 10 km fra ferjeleiet på Dønna. Ved parkeringsplassen finner du en informasjonstavle. Herfra følger du den gamle anleggsveien omlag en kilometer før stien tar til venstre. Turen opp tar ca 2-3 timer. Stien er tydelig og godt merket, men det er enkelte bratte partier, særlig mot slutten. Her er det lagt ut tau for å holde seg i. Den første toppen du kommer til er 854 moh, herfra er det ca 15 minutter bort til den neste toppen på 858 moh. På begge toppene er det kasser med registreringsbøker.

På toppen bør du unne deg en god rast og skue utover øyriket på Helgeland før du tar samme rute ned igjen. Beregn i overkant av en time på returen. Alternativ retur er å følge ruta ned til Breivika på nordsida på øya. Da må du gå rundt fjellet tilbake til Teigstad, hvis dere ikke er flere og har satt igjen en bil i Breivika.

Dønna har en stor ørnestamme, og du er nesten garantert å se ørn uansett hvor du går i fjellet.

PS! Sandnessjøen og Omegn Turistforening arrangerer guidede turer til Dønnamannen om sommeren.

Sist oppdatert: 2012-05-03 13:48:18

Har du prøvd denne turen? Del dine erfaringer her

Om turen

  • Type tur: Fottur, fjelltur, topptur
  • Vanskelighetsgrad:
    Krevende
  • Passer for: Fjellsportinteresserte
Anbefalt turperiode:
jan feb mar apr mai jun jul aug sep okt nov des

Kart og høydeprofil

Turen går i

Adkomst

Ta ferja fra Sandnessjøen til Bjørn på Dønna. Kommer du med bil eller sykkel tar du til venstre på fergeleiet og følger veien til Teigstad gård (ca 10 km) hvor det er skiltet parkering til Dønnamannen. Se www.helgelandske.no/rutetider for ferjetider til Dønna.

UT.no er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og NRK

- Ansvarlig redaktør Thor Gjermund Eriksen