Lebiko

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  13 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  DNT-nøkkel

Hytta er åpen for booking på overnatting og dagsbesøk! Bestilles på forhånd til finnskogen@dnt.no eller telefon 90061195. Det er 12 sengeplasser på hytta. Trenger du mer informasjon angående vilkår og priser på overnatting på hyttene våre, sjekk vår hjemmeside www.finnskogen.dnt.no/hytter.

Les mer om DNT sine oppdaterte regler for hyttebesøk på https://www.dnt.no/hytter-covid-19

Hytta har (helger og mange ukedager fra primo mai til medio august) hyttevertskap som holder kiosk, selger kart/brosjyrer og driver info om hytta og Finnskogen. Disse "betjente" helgene som også kan inneholde kulturinnslag og andre sommeraktiviteter, blir gjerne kunngjort på DNT Finnskogen og Omegn sin nettside samt FB.​​​​

Lebiko er et gammelt finnetorp på Varaldskogen i Kongsvinger. Finnskogleden går gjennom torpet og 7-torprunden har naturlig startpunkt på norsk side her. Hytta er utstyrt som ubetjent hytte, låst med DNTs standardnøkkel. Det går skogsbilvei helt fram, men siste 400 meter er stengt med bom. Lebiko er tilgjengelig året rundt, men det er ikke alltid veien er brøytet inn om vinteren. Det er egen brønn nedenfor låven, som kan gå tom i tørke sesonger. Propan til matlaging og ved til oppvarming.

Hovedhuset er fra ca. 1900 og er modernisert en rekke ganger. Utvendig ser det imidlertid gammelt ut. Lebiko er DNT Finnskogen og Omegn største hytte med sengeplass til 12 fordelt på to soverom. I tillegg er det 2 sengeplasser på et par sofaer i stua.

Det er dyner og puter på soverommene. Det skal oblikatorisk benyttes lakenpose eller sovepose.

Lebiko ligger i nokså åpen, gammel innmark som DNT Finnskogen og Omegn tar vare på ved årlig slått. Det er god plass til telt/lavvoer flere steder rundt tunet.

Lebiko ligger langs Finnskogleden som går fra Morokulien/Fredsplassen i Eidskog i sør til Søre Osen i Trysil i nord (250 km). Flere andre deler av det blåmerkede stinettet på Finskogen kan også nås fra hytta. Terrenget er barnevennlig og den gamle innmarka innbyr til lek og aktiviteter av mange slag.

Hytta er også en del av 7-torprunden. Den er en runde på 8 km som går gjennom 2 norske og 5 svenske skogfinske torp. Turen gir et flott tverrsnitt av natur og kulturlandskap på Finnskogen. Varaldskogen egner seg godt til vandringer utenom merket sti. Blant annet er det spennende å vandre langs grensegata som går bare noen hundre meter øst for hytta.

Det er gode muligheter for fiske på varaldskogen. Kongsvinger Jeger og Fiskerforening har kultivert en rekke vann i området. Det er imidlertid noen kilometer fra Lebiko til nærmeste vann.

Hytta egner seg godt for skoleklasser og inneholder en del barnebøker, spill, tegnesaker m.m. Barnas Turlag på Finnskogen disponerer også en del utstyr (kano, lavvo m.m.) som kan lånes ut dersom det er av interesse.

Skoleklasser bør bestille hytta på forhånd for å hindre kollisjoner med andre større grupper.

Adkomst: Raskeste atkomst sommerstid er fra skogsbilveien (Østre Varaldskogvei) vest for hytta, det er 400 meter opp derfra og opp. Adkomst via Rv20, 200 og 202 er letteste vei inn fra Øierås ved Øiermoen ca. 40 km fra Kongsvinger by. Merket fra Rv200 og inn den siste drøye mila til hytta.

Fasiliteter

 • Teltplass
 • Vedovn

Tilpasset for

 • Barnevennlig
 • Skoleklasser
 • Barnevogn

Slik kommer du deg dit

Tilgjengelig med

 • Bil om sommeren
 • Sykkel

Adkomst sommer

Hytta kan nås med bil. Adkomst via Rv20, 200 og 202. Lettest vei inn fra Øierås ved Øiermoen ca. 40 km fra Kongsvinger by. Merket fra Rv200 og inn den siste drøye mila til hytta. Kart er nødvendig, selv om siste del inn mot hytta er skiltet med enkel tresklit. Veien er stengt med bom ca 400 meter før hyttta. Turkart Finnskogen Sør fungerer utmerket også som bilkart. Kollektivt kan man kjøre med buss/bestillingsrute: fra Kongsvinger via Lundersæter til Øiermoen og så gå sørover langs Finnskogleden. Den turen er en ordinær dagsmarsj. Annen rutegående transport finnes ikke i nærheten.

Det er også mulig å gå inn både sørfra og nordfra langs Finnskogleden.

Adkomst vinter

Som sommer, men veiene inn til Lebiko er ikke alltid brøytet. Det er ingen fastboende de siste 5 kilometerne uansett hvilken vei du velger, så veiene er ikke brøytet dersom det ikke er skogsdrift. Opplysninger om dette kan du få fra Statskog eller evt fra DNT Finnskogen og Omegn.

7-torprunden er fin å gå også vintertid. Runden er til tider kjørt opp av svenskene men ikke alltid. Det er oftest brøytet vei inn til p-plassen ved Lomsen.

Varsel

Værvarsel for Lebiko. Vis på YR.no
Tir (21.09)Delvis skyet13º0 mm
Lett bris (3.9m/s) Sørvest
Ons (22.09)Lettskyet13º0 mm
Lett bris (3.8m/s) Sør-sørvest
Tor (23.09)Skyet15º0 mm
Lett bris (4.4m/s) Sør-sørvest
Fre (24.09)Regnbyger14º3 mm
Lett bris (4.9m/s) Sørøst
Lør (25.09)Regn11º3 mm
Lett bris (3.6m/s) Sør
Søn (26.09)Skyet10º0 mm
Svak vind (3.3m/s) Nord
Man (27.09)Skyet11º0 mm
Svak vind (3.1m/s) Øst
*Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

Papirkart

Kartblad: 047 Kongsvinger

Annonse
Værvarsel for Lebiko. Vis på YR.no
Tir (21.09)Delvis skyet13º0 mm
Lett bris (3.9m/s) Sørvest
Ons (22.09)Lettskyet13º0 mm
Lett bris (3.8m/s) Sør-sørvest
Tor (23.09)Skyet15º0 mm
Lett bris (4.4m/s) Sør-sørvest
Fre (24.09)Regnbyger14º3 mm
Lett bris (4.9m/s) Sørøst
Lør (25.09)Regn11º3 mm
Lett bris (3.6m/s) Sør
Søn (26.09)Skyet10º0 mm
Svak vind (3.3m/s) Nord
Man (27.09)Skyet11º0 mm
Svak vind (3.1m/s) Øst
*Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt