Demmevasshytta

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  21 sengeplasser
 • Åpningstider
  Ubetjent i perioden 26. juni - 15. okt.
 • Nøkkel
  DNT-nøkkel

På grunn av smitteverntiltak må du i år forhåndsbestille plass på hytta.

Adkomst sommer:

Hytta er en av de mest utilgjengelige hyttene som eies av DNT Oslo og Omegn. Kunnskap om bre og sikringsutstyr er nødvendig

Fra Finse følges T-merket ruta mot Rembesdalseter til en er på høyden sørøst for Dyrhaugane (1500-meters koten). Derfra i terrenget sydvestover og inn mot breen vest for høyde 1585 – der breen kalver i vannet. Inn på breen – bratt og forsiktighet må utvises. Videre sydvestover Ramnabergbreen (breen er delt i to med et sva og moreneparti midt i) til en går ut av breen syd for Ramnabergnuten ved lite tjern. Derfra viser enkelte varder veien videre ned mot Demmevannene. Noen bratte partier. Videre langs øvre og midtre Demmevann frem til elven ned mot nedre Demmevann. På bru (stige) over elva og derfra «Endres vei» (oppkalt etter Demmevasshyttas mangeårige bestyrer og DNT’s patentfører Endre Liseth). Stien stiger sydover og skrått oppover langs Luranuten til markert stor stein. Derfra etter hvert mer sydøstover og på skrått ned mot brefallet og Demmevasshytta. Ruta bør følges nøye (vardet). Enkelte snøfonner må som regel krysses. Disse er bratte og bruk av stegjern og isøks bør vurderes. Den gamle førerruta på østsiden av nedre Demmevann kan ikke lenger gås.

Alternativ sommerrute fra Simadalen/Kjeldebu.

T-merkingen følges til en er nordvest for Skytjedalsfjellet. Derfra følges den gamle ruta (ikke merket) nordover til Træet og vest for Tresnuten. Videre bratt innunder denne og skrått ned mot breen. Løs morene og forsiktighet er nødvendig. Over breen («Stuegulvet») og inn på fjellet der en er litt øst for hytta. Bratt og hamrete opp til Demmevasshytta.

Adkomst vinter:

Fra Finse.

Om vinteren bør skiløpere vurdere rutevalget fra nedre Demmevann og opp til hytta nøye ut i fra snøforholdene. Et alternativ på ski fra Finse er å gå via Luranuten og ned til hytta: Fra nord for øvre Demmevann, «Endres heller», går en vestover og opp på Luranuten, omtrent til 1620, derfra litt sydover før ryggen som følges ned mot Demmevasshytta. Etterhvert tar en ned mot Nedre Demmevann og holder høyde så en runder ryggen og kommer til flaggstanga og hytta. Det kan være en skavl som er litt vanskelig å passere fra ryggen og ned mot Nedre Demmevann, så her må rasfaren vurderes. Det andre alternativet er å ta seg fra nedre Demmevann opp skråningen mot Luranuten, mot flaggstanga, og bort til hytta. Sistnevnte er rasutsatt, og kan være vanskelig å gå hvis det er hardt og isete.

Alternativ rute sydfra via Tresnut og Træet, krysser Rembedalsskåkji over «Stuegulvet» og derfra opp til hytta. Begge veier kan være skredutsatt og besøkende må beherske utfordrende vinterterreng.

Demmevasshytta ligger ved Hardangerjøkulen og er DNT Fjellsport Oslo sitt eget tilholdssted. Hytta har en av landets fineste plasseringer rett ved brefallet Rembesdalsskåkji på den sørvestlige delen av Hardangerjøkulen. Rembesdalsskåkji er et meget oppsprukket brefall og har mye spennende blåis. Hytta er samtidig en av de mest utilgjengelige hyttene som eies av DNT Oslo og Omegn. Har du først tatt den strabasiøse turen opp, er det unektelig en opplevelse å være på hytta, der den klamrer seg til en fjellhylle høyt over brefallet. Demmevasshytta har en svært spennende historie. Den ble bygget som anleggsbrakke i 1896 for å lage tappetunell fra nedre Demmevann. DNT kjøpte hytta i 1901 og drev den som betjent hytte fra 1908 til 1941. Hytta var i perioder en av DNT’s mest besøkte hytter. Etter hvert som breen trakk seg tilbake og adkomsten ble vanskeligere, ble hytta nedlagt. Det var brefolket som tok arbeidet med å restaurere den gamle anleggsbrakken fra 1896. Resultatet er at Demmevasshytta i dag fungerer som et kurssted og turmål for DNT Fjellsport Oslo, og det er de som disponerer hytta i dag.

De siste årene har nedre Demmevann stadig tømt seg som følge av endringene i breen. Statkraft har gitt beskjed om at isen på Rembesdalsskåkji (brefronten) er ustabil ut mot nedre Demmevann.

Besøk skal meldes til DNT Oslo og Omegn tlf. 22 82 28 00, info@dntoslo.no

Aktuelle kart: Norges-serien fra Nordeca: "Hardangerjøkulen 10039"

Turkart: Eidfjord (2006), Finse (2010) og Rallarvegen (2010) 1:50 000, Hardangervidda Vest (2008) 1:100 000 fra Nordeca, Hardangervidda (2009) og Skarvheimen (2009) fra Cappelen Damm

Fasiliteter

 • Vedovn

Slik kommer du deg dit

Varsel

Værvarsel for Demmevasshytta. Vis på YR.no
Tor (23.09)Skyet4º0 mm
Lett bris (3.7m/s) Sørøst
Fre (24.09)Regnbyger og torden6º2 mm
Stiv kuling (14.2m/s) Sør-sørøst
Lør (25.09)Lett sludd1º1 mm
Lett bris (5.1m/s) Nordøst
Søn (26.09)Skyet3º0 mm
Frisk bris (8.2m/s) Øst-nordøst
Man (27.09)Skyet6º0 mm
Laber bris (7.9m/s) Øst-sørøst
Tir (28.09)Skyet6º0 mm
Frisk bris (9.5m/s) Sørøst
Ons (29.09)Skyet5º0 mm
Laber bris (7.4m/s) Øst
*Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

Papirkart

Kartblad: 051 Flåmsdalen - Nærøyfjorden

Annonse
Værvarsel for Demmevasshytta. Vis på YR.no
Tor (23.09)Skyet4º0 mm
Lett bris (3.7m/s) Sørøst
Fre (24.09)Regnbyger og torden6º2 mm
Stiv kuling (14.2m/s) Sør-sørøst
Lør (25.09)Lett sludd1º1 mm
Lett bris (5.1m/s) Nordøst
Søn (26.09)Skyet3º0 mm
Frisk bris (8.2m/s) Øst-nordøst
Man (27.09)Skyet6º0 mm
Laber bris (7.9m/s) Øst-sørøst
Tir (28.09)Skyet6º0 mm
Frisk bris (9.5m/s) Sørøst
Ons (29.09)Skyet5º0 mm
Laber bris (7.4m/s) Øst
*Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt