Krokan turisthytte

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  8 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  Spesialnøkkel
Om Krokan

Krokan Turisthytte var Den Norske Turistforenings første turisthytte. Den ligger i Øvre Telemark, med utsikt over Vemork mot Gaustatoppen og Rjukan. Hytta er et viktig kulturminne i Vestfjorddalen. Med sin beliggenhet rett i nærheten av Rjukanfossjuvet, representerer den også naturminnet, Rjukanfossen, en av Europas største naturattraksjoner i sin tid.Selve hovedhytta har servering på sommeren, men kan ikke bookes for overnatting. Det kan de to koselige tømmerhyttene rett ved siden av. Dette er ubetjente hytter med ett soverom i hver hytte med plass til fire på hvert rom. Det er en bratt trapp opp til soverommene som krever at man er trygg med å gå i trappestige!

I vintersesongen er vannet på vegget til Krokan turisthytte stengt av for å ungå at rør fryser i hovedhytta, vi anbefaler derfor at en i sesongen fra midten av oktober til etter påske tar med drikkevann. Vann til å vaske opp og gulvvask finnes i bekken bak hytta. Det er muligheter for å fyre inne på hyttene, men finnes per i dag ikke ved på hyttene. Vi anbefaler at man tar med seg en vedsekk for ekstra hyttehygge og en god, varm hytte!

Mat på Krokan

Krokan kafé er åpen for sesongen, hver dag kl. 11-18 frem til og med 8. august. Her kan du nyte god mat og drikke på Norges første turisthytte. I år driftes den av Marispelet ved Rjukanfossen i samarbeid med DNT og NIA. Her er fokuset på hjemmelaget mat med gode smaker. Du kan blant annet få karbonadesmørbrød, rekesmørbrød, fjellburger, pizza, ovnsbakt laks, dagens middag (f.eks. kjøttkaker, svinestek, lapskaus eller annet, dette varierer fra dag til dag), vafler og andre fristelser. Følg Krokan turisthytte 2020 Marispelet på Facebook for å se mer av menyen og hva som er dagens middag.

For reservasjon ta kontakt på tlf. 907 48 080

Overnatting på Krokan

Krokan Turisthytte kan tilby to koselige tømmerhytter med fire sengeplasser i hver til utleie. Det er fullt utstyrt kjøkken (inkludert kaffetrakter) og kjøleskap på hytta. Om sommeren har man tilgang til kaldt vann i kran på utsiden, men det er ikke innlagt vann og det er utedo. For øyeblikket ligger toalett til hytta nede på parkeringsplassen. Dette er grunnet koronasituasjonen og nåværende behov for enda tyettere oppfølging av vask og tømming.

Vi oppfordrer til å ikke bruke sovepose på hytta da dette er viktig for å begrense faren for veggdyr på DNT hytter. Samtidig vil vi meddele at vi har vært heldig og aldre hatt dette på noen av DNT Telemark sine hytter.

Leie av hytte koster:

Medlem: 800,-/natt,

Ikke-medlem: 1400,-/natt.

Sengtøy eller lakenpose/sovepose må medbringes. Hyttene kan forhåndbestilles her https://booking.visbook.com/no/5674

Ta kontakt på telefon 35 53 25 55 i tursenterets åpningstider for å få kode til nøkkelboks.

Historien til Krokan

Krokan var opprinnelig en husmannsplass under gården Fosso, rett ved Rjukanfossen, men ble skilt ut i 1856 som eget bruk. DNT kjøpte Krokan i stiftelsesåret 1868 og åpnet hytta i 1871 for tilreisende fra hele Europa som ønsket å oppleve den ville og urørte i naturen.

Norsk Hydro overtok Krokan i 1901 og var i rundt 90 år i Norsk Hydros eie, før hytta igjen ble kjøpt tilbake av Claus Helbergs Stiftelse i DNT. Claus Helberg er kanskje best kjent som en av sabotørene i tungtvannsaksjonen på Vemork, men han var også brennende engasjert i arbeidet for å spre gleden ved friluftsliv og å vise frem Rjukan og Tinn-området. På vollen utenfor Krokan kan man se en statue av Claus Helberg.

På Krokan kan du se bilder og høre ekte historier om forbudt kjærlighet, konger og dronninger, industrieventyr og ikke minst oppsiktsvekkende heltemot fra krigens dager, alle fra Krokan og Rjukanområdet!

Fasiliteter

 • 220v
 • Booking
 • Kortbetaling
 • Peis
 • Servering
 • Strømovn
 • Mobildekning
 • Steikeovn

Tilpasset for

 • Barnevennlig
 • Barnevogn

Slik kommer du deg dit

Tilgjengelig med

 • Bil hele året
 • Sykkel

Adkomst sommer

Kjør gjennom Rjukan sentrum mot Rauland. Forbi Krossobanen og Vemork og rett gjennom Maristi-tunnelen. Krokan Turisthytte finner du på høyre side rett etter tunellen.

Parkering til Krokan er der man kjører av vei 37, ca 100 m å gå opp til Krokan, de som leier hyttene kan som regel kjøre helt frem til hytten men på eget ansvar da det ikke er helt jevnt underlag.

Bussen stopper utenfor Krokan hvis man sier ifra til sjåføren.

Varsel

Værvarsel for Rjukan Fjellstue. Vis på YR.no
Tor (23.09)Regn9º1 mm
Flau vind (0.9m/s) Øst
Fre (24.09)Regn10º3 mm
Frisk bris (8.5m/s) Sør
Lør (25.09)Skyet8º0 mm
Svak vind (2.3m/s) Øst-nordøst
Søn (26.09)Skyet7º0 mm
Lett bris (4.1m/s) Nord-nordøst
Man (27.09)Skyet11º0 mm
Svak vind (2.5m/s) Nordøst
Tir (28.09)Skyet12º0 mm
Svak vind (2.6m/s) Øst-nordøst
Ons (29.09)Regn9º2 mm
Svak vind (2.4m/s) Nordøst
*Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

Papirkart

Kartblad: 031 Gaustatoppen

Annonse
Værvarsel for Rjukan Fjellstue. Vis på YR.no
Tor (23.09)Regn9º1 mm
Flau vind (0.9m/s) Øst
Fre (24.09)Regn10º3 mm
Frisk bris (8.5m/s) Sør
Lør (25.09)Skyet8º0 mm
Svak vind (2.3m/s) Øst-nordøst
Søn (26.09)Skyet7º0 mm
Lett bris (4.1m/s) Nord-nordøst
Man (27.09)Skyet11º0 mm
Svak vind (2.5m/s) Nordøst
Tir (28.09)Skyet12º0 mm
Svak vind (2.6m/s) Øst-nordøst
Ons (29.09)Regn9º2 mm
Svak vind (2.4m/s) Nordøst
*Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt