Gjælentunet

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  34 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  DNT-nøkkel

Det er nå mulig å booke alle husene på Gjælentunet, og alle som skal bruke hyttene MÅ forhåndsbooke. Vil du bo på Kårstua, i Hundehuset eller i Egnarbua, bruker du booking-knappen. Ønsker du å bruke Hovedhuset, må du kontakte BOT-kontoret på telefon 75 52 14 13 eller epost post@bot.no for å gjøre avtale.

Gjælentunet er Bodø og Omegns Turistforenings nærmeste tilbud til Bodøs befolkning. Anlegget består av fire hytter, noen uthus, naust og to båter og har landets lavest beliggende turistforeningshytte, Egnarbua, to meter over flomålet. Gjælentunet egner seg meget godt for skoleklasser, barnehager og grupper, og er tilrettelagt med undervisningsmateriell. Enga og stranda ved Egnarbua er et yndet mål også for dagsturer. Merk at ved/ grillkull til utendørs bruk må medbringes.

Om hytta

Gjælentunet er ubetjent (uten proviant) og er siste hytte på rutenettet over Saltfjellet, Beiarfjellet og ned Falkflågdalen langs sørvestsiden av Børvasstindan. Hovedhuset ble overtatt av BOT i 1989, særlig med tanke på å ha et tilbud til barn, ungdom og barnefamilier.

Gjælentunet er godt tilgjengelig også for sjøfarende med båt. Inn gjennom naustdøra og forbi to robåter finner du foreningens "lugartilbud" Egnarbua. De seksten kvadratmeterne rommer en køyeseng og en vinkelsofa som til sammen gir fire soveplasser. Kjøkkenkrok, gassbluss og vedovn gir de samme fasilitetene som de fleste andre hyttene til BOT. Vann finner du i en kran 20 meter unna. For å bedre mulighetene til å komme denne veien er det lagt ut flytebrygge i sommerhalvåret ved naustet. DNT er i samarbeid med Forbundet Kysten og andre om kystledhytter, og Gjælentunet er en av dem.

Med Kårstua på andre siden av tunet er det alltid plass for en vanlig familie eller tre, selv om hovedhuset er fylt opp av naturhungrige skoleelever. Kårstua er låst med vanlig DNT-nøkkel, og brukerne er underlagt de samme rettigheter og plikter her som på de vanlige fjellhyttene. Denne hytta passer særlig godt for småbarnsfamilier, med innlagt strøm, vann og med stellepute, barnestol og sprinkelseng.

Om nærområdet

Fine kveldsturer til Gjelfjellet, Middagsfjellet eller Skånlandsfjellet passer for barn helt nede i syv-åtteårs alderen. Langs fjæra går det sti utover fjorden til Skånland gamle handelssted. Vær imidlertid oppmerksom på at det gamle handelsstedet nå er privatbolig, og det bør respekteres. Alle som benytter seg av Gjælentunet har mulighet for å benytte seg av to robåter som ligger i naustet nede ved sjøen. Redningsvester i mange størrelser finner du også her. Det er også mulig å fiske fra land. Fiskeredskaper må du ha med deg. Tidevannsstrømmene forbi naustet gir gode muligheter for fangst av torsk, sei, ørret og laks. Er du heldig svømmer det en lekende niseflokk forbi når du sitter på svabergene og nyter kveldsola mens barna leker i vannkanten på den hvite sandstranda.

På tunet er det husker, sandkasse og slengtau og en stor gapahuk. Grillplasser på tunet og utenfor Egnarbua gir gastronomiske muligheter både før og etter barnas leggetid. Det er ikke nødvendig å fortelle foreldre om lekemuligheter i skogen, men stikkord som refleksløype, lommelykt, gjemsel og skattejakt er bare noen organiserte tips. Og – ved stien ned til Egnarbua finner du verdens flotteste klatretre. Om været er ufyselig, ligger Lekehuset (et gammelt saufjøs) der og lokker.

Tilrettelegging for grupper

Hovedhuset benyttes mye av skoleklasser, barnehager og andre som ønsker å leie/reservere plass. Hovedhuset er låst med egen nøkkel, og kan reserveres. Bestilling via Bodø og Omegn Turistforening (Sandgt 3, inngang fra Storgata).

Området rundt er veldig godt egnet til undervisningsopplegg rettet mot miljølære, natur og kystbiotoper. I hovedhuset ligger det undervisningsmateriell til slik bruk.

I tillegg finnes naturstier, tur- og aktivitetsforslag, orienteringsopplegg og matoppskrifter for bål og primus. Grillplass i tunet og utenfor Egnarbua. To båter til fri disposisjon samt redningsvester i forskjellige størrelser.

Tilrettelegging for hund

Gjælentunet har også plass for hunder. Ei lita hytte har to sengeplasser, og er gitt navnet Hundehuset. Her, i tillegg til i Egnarbua er Passopp velkommen.

Fakta

UTM-ref.: 33WVQ 745521 (Hovedhuset) Høyde: 2 m o.h.(Egnarbua), 40 m (Hovedhuset og Kårstua) Antall hytter: Hovedhuset (1950), Kårstua (1994), Egnarbua (1990), Hundehus, flere uthus Sengeplasser: Totalt 34 Parkering: P-plass ved kommunal vei Tilrettelegging for funksjonshemmede: Gjælentunet er ikke tilrettelagt, men er lett tilgjengelig via gammel traktorvei omlag 1 km fra parkeringsplass.

Hovedhuset

Reservasjon: Kontakt BOT
Sengeplasser: 18 pluss syv ekstra madrasser.
Nøkkel: Egen nøkkel. Utleveres hos Intersport etter avtale
Belysning: 230V
Koking: Komfyr med stekeovn
Vann: Innlagt varmt og kaldt vann
Fasiliteter: Stellerom, vaskerom, kjøleskap Kårstua
Sengeplasser: 12
Nøkkel: DNT

Hundehus: 2
Sengeplasser: 2
Nøkkel: DNT
Hund tillatt
230V
Hytteprotokoll og øvrige fasiliteter i Kårstua

Egnarbua Sengeplasser:

2 pluss 2 på sofa Nøkkel: DNT Belysning: Solcellepanel 12V, Stearinlys Oppvarming: Vedfyring Koking: Gass Vann: Krane 20 m /snøsmelting

Fasiliteter

 • 12v
 • 220v
 • Båt
 • Booking
 • Fiske
 • Strømovn
 • Mobildekning
 • Steikeovn

Tilpasset for

 • Hund
 • Barnevennlig
 • Skoleklasser
 • Barnevogn

Slik kommer du deg dit

Tilgjengelig med

 • Kollektivtransport
 • Bil hele året
 • Sykkel

Adkomst sommer

Den vanligste adkomsten til Gjælentunet tar man ved å kjøre sørover langs R17 fra kryss R80/ R17 på Løding, Tverlandet. Etter ca 28 km er du fremme ved et kryss skiltet til "Valnes". Her tar du av fra R17 og følger veien nesten til veis ende, ca 6 km til parkeringsplassen på venstre side. Fra parkeringsplassen går en over veien og til toppen av en bakke som ender i en privat parkeringsplass. Ta til venstre på toppen av bakken ved parkeringsplassen å gå langs kjerrevei, forbi bom og til grinda til Gjælentunet. Fra parkeringsplassen er det ca 1 km.

Buss i Salten Bodø-Glomfjord-Halsa

Adkomst vinter

Samme som for sommer.

Varsel

Værvarsel for Gjælentunet. Vis på YR.no
Tor (23.09)Lett regn6º1 mm
Lett bris (4.8m/s) Sør-sørøst
Fre (24.09)Lett regn6º1 mm
Svak vind (3.2m/s) Øst
Lør (25.09)Skyet11º0 mm
Svak vind (2.9m/s) Nordvest
Søn (26.09)Regn9º3 mm
Lett bris (3.6m/s) Nordøst
Man (27.09)Skyet12º0 mm
Lett bris (3.8m/s) Nord-nordøst
Tir (28.09)Delvis skyet13º0 mm
Lett bris (3.5m/s) Sørøst
Ons (29.09)Delvis skyet14º0 mm
Svak vind (3.1m/s) Øst-sørøst
*Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

Papirkart

Kartblad: 145 Bodø

Annonse
Værvarsel for Gjælentunet. Vis på YR.no
Tor (23.09)Lett regn6º1 mm
Lett bris (4.8m/s) Sør-sørøst
Fre (24.09)Lett regn6º1 mm
Svak vind (3.2m/s) Øst
Lør (25.09)Skyet11º0 mm
Svak vind (2.9m/s) Nordvest
Søn (26.09)Regn9º3 mm
Lett bris (3.6m/s) Nordøst
Man (27.09)Skyet12º0 mm
Lett bris (3.8m/s) Nord-nordøst
Tir (28.09)Delvis skyet13º0 mm
Lett bris (3.5m/s) Sørøst
Ons (29.09)Delvis skyet14º0 mm
Svak vind (3.1m/s) Øst-sørøst
*Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt