Åkersætra ubetjent hytte

Annonse

Om hytta

NB! I sommer MÅ du forhåndsbestille overnatting på HHTs hytter - hyttene åpner 11. juni og er åpne for booking nå!

Hytte 1 er en ubetjent hytte for vandrere og låses med DNTs standardlås. Den er forbeholdt vandrere hele året, bortsett fra uke 26 og uke 27 (mandag - fredag), da Turistforeningen arrangerer Turboleir på Åkersætra for 40 barn mellom 9 og 11 år disse to ukene. Under denne leiren brukes alle hyttene.

Hytter: Åkersætra består av fire tømmerhytter, utedo og to seterhus. Hytte 1 er ubetjent hytte. Hytte 1 bestilles ikke, bruk DNTs standardnøkkel. Denne er for vandrere og er utstyrt som en vanlig ubetjent hytte med kjøkkenutstyr, propan og vedovn. Skriv deg inn i protokollen og ta med giro for betaling i etterkant. Resten av hyttene kan brukes av større grupper, men må bestilles på forhånd. Grupper får tilgang til samtlige hytter med unntak av hytte 1. Hytte 1 er imidlertid tilrettelagt for rullestolbrukere og kan benyttes til grupper med særlig behov. Gi beskjed ved bestilling.

  • Hytte 1 har 12 sengeplasser. Disse er fordelt på to soverom med seks køyeplasser (2 køyesenger med 1 enkeltseng øverst og 120 cm seng nederst). Mellom soverommene er det fellesrom med vedovn, bord og seks stoler. Hyttene er utstyrt med kortstokk, brettspill og Yatzy i tillegg til Donald-pocketbøker. NB! Sovepose eller lakenpose er nødvendig ved overnatting. Det er puter og tepper, men ikke dyner i sengene.
  • Utedo med brede dører og rullestolrampe (rett ved hytte 1).

Priser overnatting på HHTs ubetjente hytter

Aktiviteter som er aktuelle i området: Eventyrsti, natursti langs Åkersæterrunden, fotturer, sykkelturer, skilek, snøhulegraving. I Åkersætertjernet (300 m etter man har gått over hengebrua) er det fint å fiske og bade.

Generelt: Den gamle sætra i Åstdalen innbyr til lek og aktivitet og er en særdeles trivelig plass å være hele året for både store og små. Plassen er delvis tilrettelagt for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Fremkommelighet: Man kan nå Åkersætra ved å for eksempel kjøre innover veien fra Brumunddal via Brumund Sag. Fra Brumund Sag er det bompenger (pr 01.01.2020 kr. 136,- for personbil). Herfra går veien ca. 20 km innover i skogen. Etter 5 km kommer du til et veikryss, hold til høyre og følg skiltet til Åkersætra leirsted. Det går bilvei helt til gjerdet inn til hytteområdet, bilveien er åpen hele året. Bilen kan fint kjøres inn på området for av- og pålessing. Det er en stor parkeringsplass på utsiden av porten.

Omgivelser: Sauer og kyr gresser rett utenfor gjerdet, og de tar mer enn gjerne imot kos på sommeren. Pass på å lukke portene så dyrene ikke går inn på leirområdet. Ute er det en stor bålplass med gode sittebenker rundt samt langbord m/benker, volleyballbane, et lite tjern og en bekk hvor det er populært å leke for de minste. Siden august 2014 har vi kunnet krysse elva Åsta i hengebru, og derfra er det merkede stier opp til Nysæteråsen og videre til Rondanestien. Se turforslag: Birkebeinerstien og Nysæteråsen. På Åkersætra leirsted er det en vannpumpe ved hytte 4. Vannet har litt farge og bør kokes før det brukes til mat og drikke. Dette gjelder også vannet fra elva.

Tilrettelegging for funksjonshemmede

Fremkommelighet: Det er bilvei helt frem til porten. Fra porten kan man kjøre bil opp på toppen av setertunet for av- og påstigning, og derfra er det ca. 50 meter fram til hytte 1 som er tilrettelagt for rullestolbrukere. Porten inn til leirstedet står i en nedoverbakke og kan dermed være utfordrende å lukke for noen. Om vinteren blir det ikke måkt inne på leirområdet. Det er snørike vintre på Åkersætra/i Åstdalen, og det anbefales at kun de som kan bruke beina og har relativt grei balanse tråkker vei inn om vinteren.
Området: Hele uteområdet består av grasbakke. Området er generelt åpent, men mellom hyttene og bålplassen er det busker og litt smalere stier. Manuell rullestol kan kjøres også på den stien. Mellom hytte 1-4 er det steinete underlag (litt hulter til bulter). Noen av steinene er relativt store. Hengebrua over elva Åsta er ca. 60 cm bred, og underlaget ligner på klopper (mellomrom mellom plankene bortover). Porten på begge sider av brua går utover og det er et høyt trinn (30 cm) ned til grusen før og etter brua. Stien opp til bade/fiskeplassen går oppover en svært bratt bakke i ulendt terreng.


Hyttene: Hytte 1 har rullestolrampe opp til inngangsdøren. Inne og ute er det brede dører (90cm) og lave dørstokker. Hytte 2-4 er lik som hytte 1, men med smalere døråpninger og 2 trappetrinn opp til inngangsdøren.


Turforslag: Dersom man ikke kan benytte seg av stier og fjellet, er veinettet i området meget tilrettelagt for store naturopplevelser for alle. Underlaget er hard grus. Det går sauer og storfe løst på beite rundt i hele området. Man kan møte på elg. Veien benyttes av biler som skal til hytteområder innover (lite trafikk).

Historikk:

Åkersætra er en gammel seter som ble overdratt fra Hamar kommune til Hamar og Hedemarken Turistforening (HHT) i 2002, blant annet for bruk til leirsted for Hamar Naturskole og øvrige skoler, samt for medlemmer i HHT/DNT og andre.

Oversikt over hyttetilsyn for HHTs hytter

Slik kommer du deg dit

Tilgjengelig med

  • Bil hele året

Adkomst sommer

Helårsvei. 35 km fra Brumunddal via Brumundsaga (betale veiavgift), Hamarseterhøgda til Åkersætra. (3 km før Kvarstadsætra).

Adkomst til fots: Birkebeinerstien mellom Rena og Lillehammer krysser Åsta i bru ved Åkersætra.

Adkomst vinter

Helårsvei. 35 km fra Brumunddal via Brumundsaga (betale veiavgift), Hamarseterhøgda til Åkersætra. (3 km før Kvarstadsætra).
Nærmeste jernbanestasjon er Hamar (Brumunddal ved bruk av Intercity-tog).

Annonse

Eier

Hamar og Hedemarken Turistforening

Kontakt hytte

Værvarsel ikke tilgjengelig