Setesdalsheiane

Setesdalsheiane

Setesdal Vesthei er sammen med Setesdal Austhei Sørlandets fjell.

Med grønnkledde vidder og høydedrag ispedd hundrevis av blinkende blå fjellvann, omkranset av lysebrune sandstrender, frister Setesdal Vesthei både store og små i sommerhalvåret. Likeens når snøen har lagt seg, løypene er merket og kvistet av DNT Sør, og viddene ligger der hvite og inntagende for flotte skiturer om vinteren.

Vest for Rv9, som trekker den naturlige linjen fra kystbyen Kristiansand til Fjellbyen Hovden gjennom den vakre og folkelige dalen Setesdal.

Mellom Setesdal og Sirdal, et annet naturskjønt dalføre på Sørlandet, også dét med rike tradisjoner. Mot øst skilles vi ad med naturskjønne Austheiene. Via Rv9 og Setesdal. Det sørligste høyfjellsområdet i Norge, der det grenser mot Hardangervidda i nord.

Ved foten av Langfjella, sett fra sør. Med støtte i det fredfulle lyset, fra Ljosland. Se mot nord, sier dikteren. Det gjør vi alle. Vi bor her nord og vi lengter enda mer mot nord. Vi kysser Suleskarveien farvel i vår ferd nordover, i fysisk forstand. Og vi kan strekke oss langt, i alle fall så langt som til Sloaros, nord for Hovden. Og gjerne enda litt til. Men ellers holder vi oss i sør.

Setesdal Vesthei ligger flott til. Vi kaller fjelltraktene våre for Setesdalsheiene.

Fra en halvtime til en time og til halvannen time…… kan man klare å være på plass i våre fjellområder. Folk i alle aldre som bor overalt på Sørlandet, og ferge- og ferieturistene som kommer hit, opplever høy tilgjengelighet til de sørlandske fjell. Det er attraktivt. Setesdalsheiene er et populært reisemål.

Kort og godt er Setesdalsheiene svært bra for friluftsopplevelser og muligheter for å gå fra hytte til hytte. Fjellområdet preges av et relativt småkupert terreng mellom 600-1200 moh. Noen fjelltopper rager høyere enn andre, som Urddalsknuten (1434 moh.) vest for Bossbu, Svarvarnuten (1378 moh.) like ovenfor Stavskar, og høydedraget Rjuven på 1200-1400 moh nordvest for Bossbu. Vi kan skilte med Norges sørligste 1000-meter rett ved vår familievennlige hytte Lakkenstova i Åseral. Skåri.

Fuglelivet er relativt rikt, med steinskvetten som en kjærkommen lyd, en rype som med ett gækker i vei, og selv kongeørnen som hekker enkelte steder. Av rovdyr finner vi både rev og en og annen jerv. Men det er nok reinsdyrene som setter sitt dypeste preg på heietraktene siden Setesdal Vesthei og Ryfylkeheiane huser Europas sørligste villreinstamme. Å bevare villreinstammen er et viktig europeisk og nasjonalt mål, og derfor er Setesdal Vesthei også del av et større verneområde. DNTs medlemmer er så heldige å kunne fiske gratis ved enkelte av våre hytter i heiene. Grunnfjellet trer karakteristisk fram, hvorpå gamle ferdselsårer som skinnvegen og nordmannsvegen, driftelegre, hellere og kulturhistorie fyller på med minner om tiden hvor heia betydde viktigere ting enn fryd og rekreasjon.

Egnede start- og stoppesteder for turer i Setesdal Vesthei er (og søk gjerne opp Turforslag i Setesdalsheiene): Berg i Valle, Langeid i Bygland, Bortelid og Ljosland i Åseral, og Dunsen i Sirdal (hele året). Om sommeren kan man også gå fra Evardalen ved Brokke i Valle eller fra Suleskarvegen i nærheten av Øyuvsbu og Håheller. I nordligere deler er Hovden et opplagt utgangspunkt for tur til Sloaros. Og fra Bykle går det tursti mot Bjørnevatn og videre innover i Austheiene. UT.no gir deg mange gode turforslag i Setesdalsheiene.

Oppdatert informasjon vedr. adkomst, parkering, kollektivtransport, se www.dntsor.no, Hytte- og løypeinformasjon.

Papirkart

Kartblad: I tillegg til de to norgeseriene 1:50 000 fra Kartverket og Nordeca fins turkartene Haukelifjell (2007), Hovden Nord (2008), Hovden Sør (2008), Setesdal Vesthei Sør og Setesdal Vesthei nord (2013) og Sirdal Sør (2007) 1:50 000 fra Nordeca (tidl. Ugland), friluftskart Sirdal (2009) 1:40 000 fra Lister Friluftsråd og Setesdalsheiene (2010) 1:100 000 fra Cappelen Damm.

Annonse