Sunnmørsalpane

Sunnmørsalpane

«Sunnmøre er et Nordland som er flyttet mot syd og en Jotunheimen som svømmer på bølgene.»

Slik ble Sunnmøre karakterisert av Kristofer Randers. Han tenkte særlig på Sunnmørsalpane på begge sider av den vakre Hjørundfjorden.

På østsida kneiser Råna (1586 moh.) Den mest berømte toppen er Slogen (1564 moh.).

«Kan man elske en tind, elsker man denne», skrev Randers.

Vest for Hjørundfjorden finner vi den den kjegleformede Kolåstinden (1432 moh.), med steile, svarte sider mot Follestaddalen og Romedalen i sør og vest og med brehvite skråninger mot øst.

Toppturterreng

Noen av tindene er klatretinder. Andre kan bestiges av fotturister uten spesielt utstyr. Inne mellom tindene går flere fotturruter. Sentralt i tinderekkene ligger Ålesund-Sunnmøre Turistforenings Patchellhytta, Velleseter og Tyssenaustet .

De siste årene har Sunnmørsalpane etablert seg som et av hovedområdene for toppturer på ski. De fleste toppene i området egner seg godt for skikjøring om man er skredfaren bevisst.

Mest populære ruter

Fra Stranda til Patchellhytta og fra Øye til Patchellhytta. Topptur til Slogen og Kolåstinden .

Gode startsteder

Stranda, Urke, Standalhytta, Øye, Barstadvik, Bjørke.

Mer informasjon

Papirkart

Kartblad: I tillegg til de to norgeseriene 1:50 000 fra Kartverket og Nordeca, fins turkartene Geirangerfjorden (2011) og Ålesund (2011) 1:25 000, Sunnmørsalpane Aust (2009), Sunnmørsalpane Vest (2009), Sunnmørsalpene (2009) og Ørskogfjellet (2007) 1:50 000 fra Nordeca (tidl. Ugland).

Annonse