Nordmarka, Krokskogen og Romeriksåsene

Nordmarka, Krokskogen og Romeriksåsene

Hovedstadens geografiske sentrum ligger litt sør for Ullevålseter i Nordmarka, ca. 5 km fra nærmeste offentlige vei. Det er vel knapt noen annen hovedstad i verden som kan tilby så flotte og store skogsområder rett utenfor stuedøra som Oslo.

Betydelige deler av byens befolkning vet å verdsette dette, og det er knapt et sted i byen hvor befolkningen ikke har relativt kort vei til nærmeste markaområde.

Drar du opp i Marka og setter deg 631 moh. på det høyeste punktet i Oslo kommune, Kjerkeberget, vil du se at åsene rundt sentrum bare er en liten del av det hele.

Krokskogen

Fra E16 gjennom Bærum og over Sollihøgda strekker Krokskogen seg østover og nordover helt opp mot Jevnaker. Her finnes kjente turmål som Kleivstua og Løvlia. DNT Oslo og Omegn har ubetjente hytter som Mustadkroken, Myrseter og Sinnerdammen . Et vell av merkede ski- og fotturruter binder disse sammen.

Sør for Krokskogen ligger Bærumsmarka, hvor blant annet en av DNTs mest besøkte hytter ligger, det praktfulle gårdsanlegget på Sæteren.

Nordmarka

Øst for Krokskogen ligger Nordmarka. Det er den mest kjente delen av Oslomarka med velkjente steder som Sognsvann, Ullevålseter, Tryvann og Kikut. DNT har Nordmarkas beste utsikt fra sin betjente hytte Kobberhaughytta, men har også her en rekke ubetjente hytter, blant annet Tømtehyttene, og Katnosdammen .

Mange av fottur- og skirutene i Nordmarka er rene klassikere, for eksempel den fra Stryken til Sognsvann. I tillegg til ruter hele året byr området på gode muligheter for så forskjellige brukergrupper som syklister, kanopadlere og fiskere.

Lillomarka ligger sørøst for Nordmarka, øst for Maridalsvannet og Gjøvikbanen mellom Groruddalen og Nittedal. Her ligger det poulære serveringastedet Sinober med DNT-hyttene Fjellvang og Nydalshytta et steinkast unna.

Romeriksåsene

Romeriksåsene er navnet på de langstrakte åsene øst for rv4 og vest for rv120. Også dette er langstrakte skogsområder med både elver og vann innimellom. Du kan gå fra hytte til hytte åsene på langs eller du kan ta deg små ettermiddagsturer. Blant de populære hyttene her er Snellingen og Bekkestua.

Gode startsteder

Mest populære ruter

  • Nordmarka: Fra Frognerseteren til Tryvannstua, Skjennungstua og Ullevålseter, fra Sørkedalen skole til Kobberhaughytta og Kikut, fra Sognsvann til Ullevålseter, fra Skar til Øyungen, fra Tverrsjøen til Svarttjernshøgda.
  • Krokskogen: Fra Sollihøgda til Kleivstua og Sundvollen eller omvendt, fra Damtjern til Løvlia og fra Skansebakken til Smedmyrkoia og Oppkuven.
  • Romeriksåsene: Fra Bruvoll til Snellingen, fra Grua til Nysetergruvene og fra Lysdammen til Busterudvangen.

Mer informasjon

Papirkart

Kartblad: I tillegg til de to norgeseriene 1:50 000-kartene fra Kartverket og Nordeca fins turkartene Kikut (2010) og Holmenkollen (2011) 1:25 000, Oslo Nordmark Sommer (2010), Oslo Nordmark Vinter (2009), Holleia-Krokskogen (2010) og Romeriksåsene (2010) 1:50 000 og Oslomarka (2008) 1:100 000 fra Nordeca (tidl. Ugland). Dessuten fins Bærumsmarka (2004) 1:20 000 fra Fossum IF og Oslomarka sommer (2011) og Oslomarka vinter (2011) 1:50 000 fra Cappelen Damm.

Annonse