Storafjellet, gapahuk

Annonse

Om stedet

Høyfjell like over Vikeså

Kjører du forbi Vikeså, ser du Storafjellet med sine 537 meter over havet. Gapahuken synes godt mot horisonten, ikke på toppen, men ute på en nese slik at det er flott utsikt ned mot bygda.

I Dalane er vi vant med høyder og fjell. Men at en topp på godt over 500 meter ligger like ved barnehage og boligfelt, og et steinkast fra skole og idrettsanlegg, er ikke vanlig i Dalane. Så vidt vi kjenner til, er dette spesielt for Bjerkreim. Så er da også Storafjedle et av de mest besøkte turmålene i bygda. Mange får sin daglige trim ved å bestige Storafjellet. Fra toppen har du en imponerende utsikt. Herfra ser til Ålgård, du ser havet på Jæren og store deler av Dalane og selvfølgelig «heila Bjerkrei». Du får en følelse av å kunne se ned på Solbergsniba!

En tur til denne fine toppen kan starte ved Storafjellet barnehage. Herfra finner du merket rute mot toppen. Du kan enten gå opp og ned samme veien eller gjøre en rundtur. Vi anbefaler rundtur. Den blir kanskje lettest (men litt tung oppstigning) om du går via Skjæveland. Like ved barnehagen ligger et stort beiteområde. Du finner en gjerdeklyver like ved barnehagen. Så er det bare å følge et tråkk oppover mellom beitende sauer. Når du er på høyde med Skjæveland, finner du et par gamle ammunisjonslager (bygg som ikke passer inn der). Herfra følger du en vei opp den bratte lia i retning Storafjellet. Der veien slutter, begynner turens største utfordring; stien et stykke videre opp. Den er tung og bratt, men ikke uvanlig for en litt trent turgjenger. Du har snart tatt det meste av høyden og finner siste avsats før toppen. Nå gjenstår bare finalen før du kan puste ut ved varden og notere deg inn i skrøydeboka. Her kommer det i løpet av sommeren en flott «gapahuk», hvor du kan sitt ned å nyte pausen. Og så må du ha tid nok til å nyte Bjerkreim fra lufta!

På vei ned forstår du at de fleste som «stikker opp på Storafjellet» går denne veien. Det er nok også det kjappeste, men synes du ikke at det er kjekt med en rundtur?

Rundturen går du på et par timer, men da springer du ikke og går heller ikke seint.

Se turen her, start fra samfunnshuset https://www.relive.cc/view/vLqeGYkDxRO


Slik kommer du deg dit

Fant ingen stoppesteder i nærheten.
Annonse