Heddåturen – fra berg til berg

Publisert av: Stavanger Turistforening, Stavanger kommune 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  5,7 km
  1 time, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året

Denne hverdagsturen går gjennom Stavangers eneste «fjellkjede».

På onsdagstur med turleder starter turen ved Knudamyrå idrettspark.

En annen mulighet er å starte fra Jåtten bydelshus, krysse over Heddeveien, og kjenne pulsen stige over Heddå (76 m.o.h.). Leter du, kan du finne både benker og flotte utsiktspunkt mellom trærne.

Fjelltoppen har en historie å fortelle deg. 3. mai 1916 gikk den tyske zeppelineren L20 tom for drivstoff, etter å ha sluppet lasten sin over Storbritannia, og søkte tilflukt i Norge. Marineluftskipet var 160 meter langt, hadde to gondoler hengende på undersiden, og var nok litt av et syn på himmelen. Først duppet den ned i Gandsfjorden og mistet åtte mann, før den fikk ny oppdrift og løftet seg. Men ikke høyt nok, for i god fart braste den rett inn i Heddå, mistet en gondol og fire mann til. Litt senere forliste den i Hafrsfjord og drev i land på Sunde. Hele mannskapet ble berget, og den farefulle ferden nådde internasjonal presse.

Du tar deg trygt ut av skogen rundt Heddå for egen maskin og tar fatt på en ny stigning gjennom bebyggelsen opp Kviebakken før Eikeberget (79 m.o.h.) står for tur. Grønne korridorer gir en flott innramming til veien mellom husene ned mot Forus Travbane.

Du runder og ser opp på det kneisende Ulsberget (75 m.o.h.). Her i sørhellingen har varmekjær eik kost seg lenge, størrelsen tatt i betraktning. På toppen lå det en bygdeborg i folkevandringstiden. Forsvarsverk var det også under 2. verdenskrig, da for å forsvare flyplassen på Forus. Rester etter dette er fortsatt synlig mot toppen.

Du fortsetter din ferd og tar fatt på bakkene opp mot Nådlandsberget ogKnudamyrå idrettspark. Dykjelbakken legger du bak deg, og pulsen øker opp Gauselbakken. Du trår varsomt oppover langs Stavangers eneste landfaste naturreservat, Gauselskogen. Området er 53 dekar og har vært fredet siden 1984, for å ta vare på den frodige edelløvskogen med det rike fuglelivet i et ellers urbant område.

Du passerer gravstedet til den mektige Gausedronninga, selv om bare et skilt minner om funnet. Under boligene her er det funnet rester etter mange hus med boligdel og fjøs, smier, åker og flere mektige gravhauger. Fra Gauselhøyden har folkene kunnet kontrollere landskapet i alle retninger, og de har hatt skip og naust både i Hafrsfjord og Gandsfjorden.

Du ankommer trivelige Gausel fritidsgård der du kan nyte gårdslivet en stund. Gravhaugen på Husaberget (88 m.o.h.) og bunkeren på Kvieberget er også verdt et besøk, før du fornøyd avslutter din vandring gjennom skogen ned mot målpunktet.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Parkeringen ved Knudamyrå Idrettspark

Adkomst med offentlig transport

Buss nr. 1, holdeplass 8, avstigning Ulsbergleitet. Sykkel
Annonse