Kristianslystturen: Opplev grønne Hillevåg

Publisert av: Stavanger Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  9,0 km
  2 timer, 20 minutter
  En vei
 • Sesong
  Hele året

På tur med turleder starter turen ved Vaulen badeplass.

Et annet alternativ er at du starter friskt fra Sørmarka Arena og følger Sørmarkveien et stykke. Like etter du passerer bommen, ser du en stor flyttblokk på jordet til høyre for deg, kalt Jentesteinen. Den har en trist historie å fortelle, om den fortvilte ungjenta som ble forvist hjemmefra fordi hun var svanger og nå skulle føde sitt uekte barn. Da hun senere ble funnet ved steinen hadde livet hennes sluknet.

Du rusler inn i den mørke skogen og over tunneles tak. Om du leter litt, finner du rester etter mange skyttergraver på Hinnahøyden (kalles også Auglendshøyden). Fanger fra en russisk fangeleir, som lå her på høyden, ble kommandert til å grave skytterstillinger, og i 1945 hadde de gravd 3800 meter med grøfter. Det var 200 tyskere på Auglendshøyden under krigen, og bodde på gårdene i området.

Du konstaterer glad at det er yrende liv i salamanderne i dammen, før du går ned Turveien og kommer inn i en liten perle av et friområde i Auglendsbakken. Ta deg tid til å nyte den vakre utsikten over Gandsfjorden, før du følger Dalsetveien ned til Nesflåt og gården Harholen. Gården finner du ikke, fordi den brant etter et lynnedslag i 1925, men den lå der som Vaulen idrettsanlegg ligger i dag.

Grønne stier leder deg ned til Lyngnesveien og under dobbeltsporet. Her venter parademarsj på ny turvei langs Gandsfjorden, helt til den avanserte spiralen som leder deg opp i Solhøgda.

Langs Gandsbakken er du i nærheten av gården til apoteker Christian Magnus Zetliz og hans kone Frøchen Kielland. Han reiste mange hus her på slutten av 1700-tallet, men ingen er å se i dag. Området Kristianslyst bærer hans navn. Zetlitz tok farmasøytisk eksamen i 1787, og alt i 1780 overtok han stefarens apotek.

Du fortsetter forbi Skolemuseet ved Kvalaberg skole. Du vandrer inn i villabebyggelsen med vakre hager og grønne lunger. Og plutselig liggerVannassen der, og du tar deg tid til noen ettertenksomme tanker på en benk. Har du flaks, kan det være du ser rådyret som holder øye med deg, bare for å forsikre seg om at du kommer deg trygt hjem fra en flott tur.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Parkeringsplassen ved Vaulen badeplass

Adkomst med offentlig transport

Buss nr 2, fra holdeplass 10, avstigning Vaulen Sykkel
Annonse

Publisert av

Stavanger Turistforening