Vaulenturen

Publisert av: Stavanger Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  12,0 km
  2 timer, 40 minutter
  En vei
 • Sesong
  Hele året
Vaulenturen byr på en real styrkeprøve fra fjord til fjell.

Du starter fra Vaulen og varmer opp med en runde rundt det skogkledde neset. Norges Statsbaner eide Vaulen og hadde sitt verksted her på begynnelsen av 1900-tallet. Området fungerte også som karantenestasjon i 1920-årene.

I 1938 overtok Stavanger kommune 200 mål og åpnet friluftsbad til stor glede for befolkningen. Stranda ble ryddet på dugnad, og fikk snart lekeplass, rutsjebaner, toaletter og kafe. Det kunne være opp til 10 000 glade badegjester her på en solskinnsdag.

Vaulen har også hatt campingplass, men denne er nedlagt. Badeplassen er fortsatt en av våre mest populære, og du finner seks mindre sandstrender, sandvolleyballbane, balløkker, stupebrett, flere lune usjenerte badeviker og flott utsikt på din vei.

Du forlater badeidyllen for en stund, og tar fatt på bakkene opp mot Hindalsdammen. Den vakre gårdsdammen er omgitt av gammel skog og har sjeldne gjester, her finnes både sivhøne og ål.

Mer stigning venter opp Hindalsbakken før du endelig kan puste litt ut på Hinnaberget og nyte storslått utsikt over by, fjord og fjell. Har du lyst på en pause, finner du en gapahuk ved balløkka, ellers er det flere benker og bord langs turveien.

Sørmarka ligger foran dine føtter. Vår største skog, plantet til livlige korpstoner av ivrige skoleelever siden 1910. Guttene gravde med spader og jentene satte småtrærne i jorda. Skogen er stadig i forandring, plantet buskfuru må vike for nye løvtrær og utsiktspunkt og gamle beiter ryddes på ny. Mange frivillige deltar i arbeidet med «treslagskifte» i Sørmarka.

Spredt rundt i skogen ser du også flere av betongfestene til «Amerikatelegrafen», et av verdens største radioanlegg. Masten ruvet 120 m over bakken, Ullandhaugtårnet er bare 70 m. Du fortsetter nedover mot Hinnamarka, der firbente venner kan få lufte seg uten bånd hele året.

Etter å ha tråkket deg opp igjen gjennom skogen, krysser du dine egne spor og tar fatt nedover på Turveien, Dalsetveien og langs Nesflåtveien forbi Vaulen Idrettsanlegg. Du dukker under togsporet og kommer ut på neset Marie Krogh ga til sine medborgere i 1946, og som i dag er en del av friområdet Vaulen. Og er du modig nok, avslutter du hverdagsturen med en luftig finale i svevebanen over vannet.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Parkeringsplassen ved Vaulenstranden

Adkomst med offentlig transport

Buss nr 2, fra holdeplass 10, avstigning Vaulen. Sykkel
Annonse

Publisert av

Stavanger Turistforening