Topptur på ski til Kjelatind

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Skitur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  6,1 km
  5 timer
  Turen går tur/retur samme vei
 • Sesong
  Des - mai

Kjelatind er en karakteristikk og lett tilgjengelig topp med utgangpunkt fra Haukeliseter fjellstue. Toppen kan nås på både toppturski og fjellski, men sistnevnte stiller noe krav til ferdigheter for nedkjøring.

Fra Haukeliseter ser denne turen kanskje lang og slak ut, men har du gått til toppen av Kjelatind en gang blir det ikke den siste. Utsikten sørover fra toppen er ubeskrivelig og nedkjøringen langs den brede fjellsiden inviterer til uforglemmelig «crusing».

Kjelatind kan nås med utgangspunkt fra Haukeliseter. Følg da merket vinterrute fra fjellstuen mot Kjelavatn. Fra inngangen til isen tar du av fra kvistet vinterrute og fortsetter sør over isen mot foten av fjellet. Deretter fortsetter turen til toppen oppover i sørlig retning.

For å korte ned den noe lange innmarsjen, er det mest vanlige å ta bilen fatt og kjøre omtrent fire kilometer østover, og parkere på vestsiden av Vågslidtunnelen. Herfra er det 6 kilometer til toppen (en vei). Ved parkeringen renner man på ski fra bilen ned mot Kjelavatn, før man tar på seg fellene og fortsetter over isen.

Ved foten av Kjelatind går ruta videre sørover i lettgått og oversiktlig terreng. Hold østsiden av topp 1221 og 1367, før du skrår noe vestover mot selve toppunktet, 1476 moh. Toppen er markert med en toppvarde som det står «Kjelatind» på.

Turen ned følger i stor grad den samme veien som man gikk opp. Kjelatind har en bred fjellside som inviterer deg til å finne frem de store svingene. Du kan i stor grad velge hvor bratt du ønsker å kjøre da terrenget i vest er noe brattere enn i øst.

Turen til Kjelatind kan gjennomføres så lenge isen på Kjelavatn er trygg. På vinterstid bør man være oppmerksom på om det er råker ute på isen da vannet tappes kraftig ned hver høst og dette kan skape store isflak og større sprekker nærmest land. På våren bør man være oppmerksom på snøsmeltingen når man renner ned mot vannet, da det går en bekk i dalen som kan svekke snøbroene. Man bør også på våren være forsiktig når man beveger seg ut fra land i forhold til sprekkdannelser.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Parkering på Haukeliseter fjellstue, eller parkering i brøytelomme på vestsiden av Vågslidtunnelen (E134). 

Adkomst med kollektivtransport

Haukeliekspressen har daglige avganger fra Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Haugesund med busstopp på Haukeliseter fjellstue

Annonse