TiTur21 - Lyngbønipa

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  3,7 km
  2 timer, 15 minutter
  Rundtur
 • Sesong
  Feb - nov

Denne turen er et av de 10 turmålene som skal besøkes for å fullføre Bergen og Hordaland Turlag sitt turkonsept TiTur21.

Lyngbønipa er ikke det mest kjente fjellet eller turmålet i Bergen, men desto mer er det en nydelig nærtur som byr på fin utsikt og vakker idyll ved Nipetjørnas nordende. 

I denne turbeskrivelsen starter vi turen til Lyngbønipa ved badeplassen i Nipedalen. Vi følger stien som går bratt opp bak busskuret i rundkjøringen. Dette er en brei og god sti, men vær obs på røttene som kan være glatte i vått vær. Vi kommer oss fort opp på høyden og da landskapet flater ut følger vi stien til venstre. Se bildet der personen på bildet viser vei ved et stikryss.

Stien videre til Lyngbønipa leder i retning Gravdalsfjellet, og det er lett å gå forbi stikrysset der en tar skarpt til venstre på en mindre tydelig sti. Dersom vi ser Nipetjørna har vi gått for langt. Selve Lyngbønipa er som en kolle som ligger inne i en furuskog, og det kan være lett å sikte mot Gravdalsfjellet i stedet. 

GPS sporet viser vei til en kommer opp på Lyngbønipa, der det er en mast på toppen.

Her kan du sjekke inn i appen "DNT SjekkUT" eller svare på kontrollspørsmålet:

På Lyngbønipa er det satt opp en mast. Hvilket materiale er sokkelen på masten laget av?

Returen er beskrevet via Nipetjørn. Man følger først samme sti tilbake, men tar til venstre og vil snart se Nipetjørn. Ved nordenden av Nipetjørna kan det være verdt å dvele litt, da denne perlen frister til å raste eller å ta et forfriskende bad. Her er også muligheter for å henge opp hengekøyen om det skulle være aktuelt. 

Fortsett på hovedstiene tilbake og igjen vær obs på glatte røtter i nedstigningene. Man passerer nok en rasteplass, Moseplassen, og da er man snart nede på grusvei og følger skiltingen til Nipedalen. Nå er det mulig å følge denne grusveien helt tilbake til parkeringsplassen, men GPS-sporet viser en alternativ rute på sti langs Tennebekktjørna. Den hvite fine sandstranden vil kanskje friste en svett turgåer til å ta et bad?

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Turen starter og slutter ved turparkeringen i Nipedalen

Adkomst med kollektivtransport

Til turparkeringen i Nipedalen kan du også reise med buss: Linje 16 går fra sentrum til Nipedalen.

Sjekk busstidene på www.skyss.no

Annonse