Skitur til Vassdalseggi

Annonse

Om turen

På skitur til toppen av Rogaland, Vassdalseggi, er en vårski-klassiker enhver fjellskientusiast bør ha på "bucket-listen" sin. Vassdalseggi er med sine 1658 m.o.h. det høyeste punktet i Rogaland, der selve toppunktet utgjør fylkesgrensen mellom Rogaland og Vestfold/Telemark.

Turen kan gjennomføres som dagstur fra Haukeliseter fjellstue og er 11,5 kilometer lang én vei. Turen går i alt fra flatt terreng inne i dalførene, til bratt oppstigning mot toppen. Turen stiller krav til brukbare skiferdigheter for både opp -og nedstigning. Det er anbefalt å beregne mellom 7-9 timer på turen tur/retur Haukeliseter.

Turen starter med å krysse Ståvatn som ligger foran Haukeliseter fjellstue. Deretter fortsetter turen langsmed kvistet løype inn i dalen mot Kjelavatn. Omtrent 1 kilometer før Kjelavtn, ved Kisteelvi, skal du ta av fra kvistet løype og holde høyden i sørvestlig retning. Herfra går det i jevn stigning vestover mot Lisledalen og vann 1151. Etter vannet skal dreie sørover og herfra starter oppstigning mot selve Vassdalseggi. Dette er turens bratteste og mest utfordrende parti med en stigning på totalt 400 høydemeter. Vel oppe på toppen fortsetter turen vestover langsmed ryggen på fjellet. Det er lett å tro at man er fremme når man har kommet seg opp alle høydemetrene, men det gjenstår hele 2,3 kilometer til selve toppunket som ligger lenger vestover.

Belønningen er en storslagen utsikt som favner Hardangervidda i nord, Ryfylkeheiene i sør og Folgefonna i vest. På en god dag kan man se kjente landemerker som Gaustatoppen, Hallingskarvet, Hårteigen, Folgefonna, Snønuten og Bykleheiene.

Turen ned igjen går samme vei som man gikk opp.

Turen til Vassdalseggi er en drøy skitur som stiller krav til form og riktig vær og føre. Det er anbefalt å legge turen til sent i sesongen når skredfaren er minimal, dagene er lyse lenge og temperaturen er behagelig.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Helårsvei E134 over Haukelifjell med parkering på Haukeliseter fjellstue.

Adkomst med offentlig transport

Ja
Annonse