Helgetur fra Iungsdalshytta til Finsehytta

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  42,4 km
  3 dager
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jun - sep

Bli med til et fjellområde mellom to andre, langt mer kjente fjellområder.

Turen er hentet fra boken: Norges beste hytte til hytte-turer. Skrevet av Marius Nergård Pettersen

I Turistforeningens årbok fra 1950 var et anonymt fjellområde omtalt som «veien mellom» Hardangervidda i sør og Jotunheimen i nord – som en slags etappe man kun måtte gjennom for å oppleve to naturområder som allerede da var kjent for de fleste. Først over 50 år senere, i 2008, fikk Skarvheimen oppreisning for denne totale undervurderingen, da hele årboka var viet et (som boktittelen sa) «Mektig møte mellom øst og vest». Skarvheimen har ligget her i millioner av år, men fikk dagens navn først i 1995. Det var Turistforeningen som tok initiativ til å døpe det, til å samle traktene mellom Hardangervidda og Jotunheimen under ett felles navn.

Og mektig, det er Skarvheimen. Nord for Hallingskarvet ligger den, bestående av brede daler og vide viddepartier, spisse topper og stupbratte lier. Ikke like vill som Jotunheimen. Ikke like flat som Hardangervidda. Men med det beste fra to verdener, og med stier hvor du kan forvente å gå litt mer alene enn i de mer populære fjelltraktene.

Fra Iungsdalshytta til Kongshelleren

Avstand: 15 km

Vår sti starter fra Iungsdalshytta, en hytte med stolte tradisjoner midt i Skarvheimen. Sommerstid kan du ta tog til Ål og avtale eventuell transport derfra med hyttevertskapet. Da går siste del av reisen med båt inn Iungsdalsvatnet. Ved Iungsdalshytta legger de blant annet mye stolthet i å servere lokalprodusert mat og opprettholde et levende stølsliv med mange ulike gårdsdyr.

Når vi etter hvert tar fatt på turen videre inn i Skarvheimen, lunter sauer, griser og hester rundt oss. Vi åpner grinda og går sørvestover opp i fjellet. Det er en relativt enkel tur vi legger ut på. Den kan gås i løpet av tre dager med jevn og behagelig marsj. Underveis skal vi se det meste av de variasjonene Skarvheimen kan by på: fra frodige daler rundt Iungsdalshytta og det store Stolsvatnet, via det som best kan beskrives som et steinete månelandskap rundt hytta Kongshelleren, til et typisk fjell- og viddeterreng mellom Geiterygghytta og Finse.

Vi begynner med å stige opp gjennom Iungsdalen til Volavatna. Nede i dalen omgis vi av grønne dalsider, men jo høyere vi kommer, jo mindre vegetasjon ser vi. Ved Volavatna på rundt 1460 meter over havet er det nesten bare stein igjen. Her må vi forsere en del grov ur, før Kongshelleren dukker frem i terrenget. Hytta er et hyggelig husvære mellom fjellene.

Mer informasjon om ruta 

Kongshelleren til Geiterygghytta

Avstand: 12,5 km 

Vi stresser ikke. Dette er en tur å nyte. Vi steker pannekaker til frokost på Kongshelleren (vi finner sannsynligvis en ferdig blanding i selvbetjeningslageret). Og etter at vi har gått videre over hengebrua over utoset til Langavatnet, rusler vi av sted, finner pauseplasser bak steiner som gir ly for vinden, og sitter der lenge. Vi spaner etter reinsdyr og fjellrev, ser dem kanskje, og kan uansett nøye oss med å prate med sauene langs stien sørvestover.

Etter å ha passert høyden Bolhovd går vi inn på stien som leder nordover ned i Aurlandsdalen . Vi skal imidlertid fortsette mot sør, og kommer snart frem til Geiterygghytta. Her får vi igjen kjenne på luksusen ved betjente fjellhytter, i form av oppvarmede rom, varme dusjer og serverte måltider. Om du kan, prøv å få et soverom med vindu mot Geiteryggvatnet. Dette er en helt, helt grei utsikt å våkne til neste dag.

Mer informasjon om ruta 

Geiterygghytta til Finsehytta

Avstand: 15 km

Bredden av vannet utgjør også første del av vår siste og avsluttende etappe mot Finse. Etter at vi har lagt vannet og Geiterygghytta bak oss, bestiger vi det 1695 meter høye fjellet Sankt Pål, som bokstavelig talt er turens høydepunkt. Høyere over havet kommer vi ikke på denne ruta. Sankt Pål er høyt nok til å by på et storslagent panorama. Herfra ser vi tinderekkene i Hurrungane i nord, Hardangerjøkulen i sør og Gaustatoppen i sørøst. Like nedenfor toppen ligger vesle Klemsbu, en hytte som er åpen med servering i vintersesongen.

Vi fortsetter i det som virkelig ligner et dødt månelandskap, inntil Finsevatnet åpner seg fremfor oss. Nede ved vannet finner du togstasjon for reisen videre, eller overnattingsmuligheter på hotellet Finse 1222 eller den DNT-drevne Finsehytta.

Mer informasjon om ruta 

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Følg riksvei 7 gjennom Hallingdal, ta av fra riksveien mellom Torpo og Ål (skilting til Vats) og kjør over Leveld og Vats. Bomvei ved Bergsjøen, her kan du betale med kort. Videre forbi Djup til Toviki (P), herfra er det 4 km til hytta. Eventuell båttransport dei siste 4km til hytta kan avtales med vertskapet på telefon:97 58 93 94

Adkomst med kollektivtransport

Sommerstid kan du ta tog til Ål og videre transport kan bestilles via Ål Taxi. Tlf. 32 08 11 01, som gir fast pris til gjester på Iungsdalshytta

Annonse