Til Blåhøa fra Gjevillvassdalen

Publisert av: Trondhjems Turistforening 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  10,3 km
  8 timer
  Turen går tur/retur samme vei
 • Sesong
  Jul - sep

Denne turen går gjennom vakre Gjevillvassdalen inn til mektige Blåhøa som ligger i hjertet av Trollheimen. Blåhøa er det høyeste fjellet i kjernen av Trollheimen og etter at ruta til toppen ble merket sommeren 2013 er dette blitt en av de mest populære toppturene i Midt-Norge. Fangstgraver og andre kulturminner forteller om bruk av fjellet i tidligere tider.


Toppturen til Blåhø starter fra Gjevillvassdalen, en av landets vakreste seterdaler. Helt siden 1600-tallet har seterlivet satt sitt preg på dalen og det er mellom 50 og 60 setrer her. Ennå i dag er det aktiv seterdrift med mjølkekyr på flere setrer. Setrene ligger i skogsliene som omkranser det to mil lange Gjevillvatnet. Så er det å ta fatt på vandringa etter stien som går mot Trollheimshytta. Til å begynne med er det lett oppvarming, men etter hvert som en nærmer seg skoggrensa blir det noe brattere, pulsen stiger og kanskje pipler svetten fram.

På veien opp langs Gravbekken er det mange fine plasser der du kan ta en rast og nyte utsikten mot dal og fjell. Du har en lang tur foran deg så ta det med ro og pass på å ta inn rikelig med drikke.

Etter at du har kommet til Tverrbekken, må du vade over Gravbekken og ta stien inn mot Kamtjørnin. I bakken opp mot Nedre Kamtjørn er det et felt med fjellplanter. Ta deg tid til å studere disse vakre plantene. Her ved foten av Blåhøa tar vi av fra stien mot Trollheimshytta og følger merkinga opp mot toppen.

Opp fra Nedre Kamtjørna venter det et krafttak. Trøsten er at du vinner høyde for hvert steg, og at det flater ut mot toppen. Du vil bli ekstra glad når du ser den store og fine varden som ligger helt ute på kanten på stupet ned til Blåhøtjørna. Her må du være forsiktig. Trør du for langt ut blir fallet stort. Sett deg heller ned ved varden, ta fram nista og se deg rundt.

Du er 1671 meter over havet og har i fint vær nydelig utsikt til en storslått og forlokkende fjellverden. Tilbaketuren går etter samme trasé som vi kom opp.

TURALTERNATIV:
For de som ønsker en annen rute ned fra Blåhøa er det en fin variant å gå videre mot nord fra toppen og ned til Svarttjørnin. Vær forsiktig ned breen, det kan være glatt. I så fall må du enten gå berget langs kanten av breen eller gå rundt breen på vestsida der det ikke er så bratt. Fra Øvre til Nedre Svarttjørn renner en bekk under isen. Her lå de kjente isgrottene, Speilsalen og Blåsalen som kollapset i 2007.
Fra Svarttjørna fortsetter du nedstigningen på østsida av Svarttjørnbekken ned mot Blåhøtjørna. I den smaleste passasjen på vei ned kan du se fangstgraver for rein og ledegjerder mellom disse. Turen videre går langs Blåhøtjørna før du kommer inn på hovedstien langs Gravbekken og følger denne tilbake mot Gjevillvassdalen.

Overnatting:
Kommer du langveis fra anbefaler vi Gjevilvasshytta som base for denne turen.
Turkart Trollheimen 1:50 000

TEKST: JON STRAND

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Kjør E6 til Oppdal og Fv 70 til Festa. Ta av til høyre ved brua og følg Gjevilvassveien (bomvei) utover dalen. Når du kommer til Gjevilvasshytta tar du veien til venstre ned mot vatnet. Du følger denne veien ca 2 km til du ser et stort grustak på høyre hand. Her er det en god parkeringsplass.
Annonse