Til topps på Sirikjerke - en vandring i kultur- og industrihistorie

Publisert av: DNT Drammen og Omegn

Til topps på Sirikjerke - en vandring i kultur- og industrihistorie

Sirikjerke, 635 meter over havet, er det høyeste punktet i Drammensmarka sør. Dette er et mektig utsiktspunkt i flotte omgivelser.

Den markerte toppen ligger sørøst for Vestfossen, og et godt utgangspunkt for turen dit er parkeringsplassen ved Fredfoss konferansesenter i Vestfossen.
Der starter en skiltet og blåmerket sti som går via Røkebergtjern, Krambudalen, Sirikjerke, Vestknabben, vest av Leitjenna, Kikut og Bremsetjern til Dalen/Olsrud på Konnerud i Drammen.

Det er merket/skiltet oppover bilveien. Stien tar etter hvert av til venstre fra veien. De første skiltene viser enten mot Røde kors-hytta, som den blåmerkede stien passerer, eller Sirikjerke. Røde Kors-hytta ligger ved Røkebergtjern. Et idyllisk og innbydende tjern for en pause og et bad på varme dager. Av og til er Røde Kors-hytta åpen med servering.

I blåstikrysset like etter Røde Kors-hytta tar ruta vår til høyre. (Der tar også en blåmerket sti av til venstre som går via Dammyr, Korsgårdsetrene, gamle skjerp og gjennom Bremsåsen naturreservatet og som møter vår trasé øst av Bremsetjern).

Etter ca. en kilometer munner stien ut på skogsbilveien som går fra Vestfossen og helt over til Hagatjern (Sirikirkeveien). Blåmerkingen følger veien et lite stykke før den tar av til høyre på sti på nytt. Etter hvert passerer man like vest for Røkeberg-gruvene i Krambudalen. Her ble det utvinnet jern. Navnet Krambudalen kommer av at det den gang det var drift i gruvene også lå ei krambu her. En avstikker til gruvene kan anbefales, men vær foriktig.

Så langt er det det vanligvis en tørr og fin trasé, men derfra blir det våtere, og skotøy som tåler litt vann er å anbefale, i alle fall hvis det har regnet mye dagene før.
Stien krysser nok en skogsbilvei før den går de siste høydemetrene opp til triggpunktet som markerer toppen på Sirikjerke. Herfra er det flott utsikt blant annet mot Fiskumsletta, Eikeren og ikke minst alpinbakkene i Kongsberg.

Sirikjerke er det høyeste punktet på skauen der, og har utsikt til «7 prestegjeld/sogn».
Kommer man østfra på den blåmerka stien, passerer man et par hundre meter før selve toppen en kjegleformet liten kolle. Denne kollen er det opprinnelige Sirikjerke. Siri var budeie på Hornesetra ved Smøråsen, og når hun hadde behov for en samtale med Vår Herre, gikk hun ofte til denne lille kollen og hadde en andaktsstund. Av og til arrangeres det fremdeles gudstjenester på toppen, med den karakteristiske steinen som ligger der som alter.

Turen tilbake kan tas langs samme sti. Lengde: ca 12 km t/r. Har man tid og lyst, anbefales en avstikker til Slettfjellvarden som ligger sørvest for Sirikjerke, på sørsiden av skogsbilveien. Sti går inn til varden fra Brennerpasset på veien. Flott utsiktspunkt.

Man kan også kjøre inn Sirikirkeveien (bomvei) fra Hagatjern eller Vestfossen og starte fotturen enten fra Krambudalskrysset (derfra ca 1 km på vei opp til der den blåmerka stien krysser denne, totalt ca 5 km t/r Sirikjerke), eller fra Fisketretjerna i enden av veien hvorfra man følger blåmerka sti. Totalt ca 6 km t/r i ganske lett terreng.

Et annet utgangspunkt er Dalen/Olsrud parkering på Konnerud i Drammen. Derfra kan man følge den blåmerka stien vestover helt til Sirikjerke og videre til Vestfossen. Underveis passerer man Bremsåsen Naturreservat kjent for sin rike flora, bl a mange av Nedre Eikers 24 orkidéarter. Det er merket inn til reservatet med gule merker, infotavle i kryss ved Bremsetjern øst. (Der tar det også av en blåmerket sti av som går gjennom naturreservatet og til Røkebergtjern/Vestfossen via gamle skjerp, Korsgårdsetrene og Dammyr).

Sør av Bremsetjern tar stien etter hvert av sørover og det stiger oppover til Kikut. Snu deg og se den flotte utsikten nordover, tvers over Drammensdalen.

Turen fortsetter oppover og sørover, og du får Leitjerns på øst- og sørsiden av stien. Her er det åpent og vakkert, og bademuligheter.

Så bærer det videre mot Vestknabben, også et åpent og fint utsiktspunkt med utsikt sørover.

Ca 500 meter vest av Vestknabben og ca 200 meter sør for stien, ligger Anne-Mari stua. Noen meter sørvest for den lille hytta finner du en kvisthaug og et kors. Sagnet sier at budeia Anne-Mari her reddet seg fra en bjørn ved å gjemme seg under primgryta. Korset er til minne om Anne-Mari, og går du forbi kan du kaste kvister i haugen og ønske deg noe...

Videre vestover, like før stien krysser skogsbilvei nordøst av Øvre Fisketretjern, ligger ruinene etter Kol-plassen. Der bodde Andreas Dammyr, med oppnavnet Kol. Han var en dyktig treskjærer, og solgte bl a treskjeer, fat og trau rundt på bygdene. Traua var også premier i «traurenna» på ski som Kol arrangerte der inne på skauen. Kol var også meget flink til å lafte tømmerhus, samt til å lage hesteseletøy og utføre skomakerarbeid. Det ble også sagt at Kol hadde en egen evne til å helbrede syke dyr. Han var også svært tungerapp, og brukte mange forkortelser når han snakka, – han hadde nærmest sitte eget «språk».

Så tar du fatt på de siste 2-3 kilometrene fram til Sirikjeke! God tur!

Kart: Turkart Eiker Sør; Mjøndalsskauen - Sirikjerke 1 : 20 000 (Eiker O.lag 2009).
Kartet har mye god informasjon.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra Vestfossen: Parkering ved Fredfoss konferansesenter. Fra Sirikirkeveien (bomvei): Parkering i Krambudalskrysset eller ved Fisketretjerna. Fra Dalen/Olsrud P-plass på Konnerud, Drammen.