Skogstur fra Mellomhammeren til Bæregtjernet, Elghytta, Bjørnholen, Ruserud og Røysa.

Publisert av: Øysteins turside
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  8,0 km
  3 timer, 30 minutter
 • Sesong
  Apr - nov

Fra parkeringsplassen ved Mellomhammeren går en skogsvei inn i skogen og etter drøyt 50 meter går en sti opp til høyre. Dette er Kulturstien som går gjennom et område med flere kulturminner. Denne følges først opp til Korpefjellet hvor det er en gravrøys. Fra Korpefjellet følges kulturstien til et stikryss hvor man tar av til venstre. Etter å fulgt denne et stykke kommer man til Elgmyra og her går stien til Bærgtjernet videre oppover.

Bæregtjernet er et oppdemmet tjern. Herfra er det ikke mange stier i terrenget før man kommer opp til Pussemyra som ligger noen hundre meter fra tjernet. Denne skogsturen benytter alle stiene fra Pussemyra. Første sti går til Elghytta, en hytte som ligger på et høydedrag ovenfor Bæregtjernet. Denne stien passerer også forbi en ruggestein som ligger ved Pussemyra. På Pussemyra ligger også marka sitt minste tjern, Pussemyrtjernet.

Straks man har kommet fram til Elghytta blir en klar over den flotte utsikten derfra. Derfra kan en se over til Aulifeltet i Nes eller til Sørumsand i Sørum. Denne utsikten gjenspeiler mange utsiktspunkt på østsiden av marka. Fra Elghytta går stien videre mot Bjørnholen, med mulighet for å velge andre stier underveis. Ved Bjørnholen går turen litt tilbake for så å velge en annen sti som går sørover på høydedraget, først forbi Ballerudtjerna og så forbi Kohinor. Bjørnholen er Sørum kommunes høyeste punkt og Kohinor er Skedsmo kommunes høyeste punkt.

Etter å ha passert Kohinor går stien over ei myr som heter Lenmåsan. Her kan man følge et skilt som viser mot Ruserud eller følge stien videre til kommunedelet mellom Skedsmo og Sørum som er markert med en stein og et skilt. Fra dette delet kan man følge rødmalte trær østover til man kommer til kommundelet mellom Fet, Skedsmo og Sørum. Herfra er terrenget litt bratt, men ikke uframkommelig.

Vel fremme ved Ruserudhytta kan man ta en liten pust i bakken før stien går videre ned mot Pussemyra. Fra Pussemyra går stien videre ned Agntjennslia og forbi Agnetjernet. Etter å ha passert Agnetjernet går stien i et lett skogsterreng videre til Røysa. Røysa er en høyde med ei stor gravrøys oppå, og nok derfor den har fått det navnet. Herfra går stien videre nedover og tilbake til parkeringsplassen ved Mellomhammeren.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Avkjøring ved Haldenvegen 219, 1923 Sørum. Fra fylkesvei 171 er det 4,3 kilometer til Mellomhammeren som tar 11 minutter å kjøre med bil eller 52 minutter å gå til fots. Fra avkjøringen går Bingenveien forbi Sørum skole og Sørum kirke til veiskillet med Hammerenveien som igjen følges til parkeringen for Taterstigen ved Mellomhammeren.

Adkomst med offentlig transport

Bussrute 845 kjører fra Skedsmokorset eller Sørumsand alle dager med flere avganger, særlig i rushtiden, men timesavganger i helgen. Gå av på holdeplassen ved Sørum skole og gå så til Mellomhammeren.
Annonse