Appelsintoppen

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
  Passer for rullestol
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  3,2 km
  1 time, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året

Vi følger stien som leder til Fiskedammen og kan nyte synet av stille vann der en egen verden våkner til liv.

Blåmerket løype går fra vestsiden av dammen, over brua i enden, innover gjennom en brokete blandingsskog og forbi hogstfelt. Stien er merket etter tusener av føtter; bred og lettgått for de fleste. Lysere rabber med furuer og mose preger stigningen mot toppen. Skogen er glissen, med mange lange strekker med bart fjell og gamle, krokete røtter. Det blir lysere og mer åpent mot toppen, der det nye, høye tårnet kommer til syne mellom furuene. Her må vi en tur til topps! Belønningen er utsyn over store, grønne, dampende skogområder, med langstrakte blåner som en ramme i det fjerne. Vi ser ut over «hele» Østfold i den gryende dagen.

Fra Appelsintoppen rusler vi mot sydvest på en bred grusvei som munner ut i lysløypa, der vi tar til venstre. I første kryss holder vi til venstre, deretter tar vi til høyre og kommer snart over en bakketopp der pipene fra industrien slipper dampen mot himmelen; et sjarmerende syn som vel også er ganske typisk for byen ved fossen.

NB! Lysløypa i området er lettgått og passer utmerket for så vel gående som syklister, rullestoler og barnevogner. Dersom man ønsker det, kan man følge denne en god runde i marka og helt opp til tårnet.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Kjør til Sarpsborg og følg veien mot Kurland. Du runder Borg bryggerier, fortsetter rett fram forbi Kurland skole og følger Per Gyntsvei opp gjennom boligområdet. Snart ser du Nasjonalhytta på venstre hånd, og like etterpå er innkjøringen til parkeringsplassen på høyre side av veien.
Annonse

Publisert av