Topptur til Slettefjell

Publisert av: DNT Horten
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  9,9 km
  1 time, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Apr - okt

Topptur Slettefjell
Parkering ved Falkensten Bruk eller ved Falkensten skole.
Turen går langs fin grusvei fram til Varnestangen, mens det opp til Slettefjell er en bratt stigning i dels ulendt terreng. Fra toppen følger man Slettefjellet tilbake på kombinasjon av traktorvei og skogs-sti fram mot Vegge gård. Derfra følger man gang og sykkelsti tilbake til parkeringsplassen.

1. Falkensten Bruk.
Navnet Falkensten kom i dansketida da gården ble dansk adelsgård i 1579. Dagens hovedbygning er fra ca. 1720 da den gamle gården brant ned. Gården har fra gammelt av hatt mølle, teglverk, ullspinneri, sagbruk, lakse- og ålerettigheter m.m. Spesielt interessant er det å nevne at her lå Norges første glassverk, bygd i 1741. Det var fra Falkensten Bruk marinen måtte kjøpe mest areal da marinestasjonen ble anlagt i årene 1815-20. Bruket eier fremdeles store eiendommer.

2. Selskjæra.
De to skjærene danner ei bukt som ligger i ly for nordvesten som alltid kommer noen ganger i løpet av sommeren. Selskjæra er en fin og usjenert badeplass. Fin fiskeplass.

3. Varnestangen.
Navnet er brukt om både tangen og bukta. Varnestangen er bare tilgjengelig til fots, med sykkel eller båt. Stedet er et flott utfartssted der kveldssola er spesielt fin. Fine muligheter for fiske fra land.

4. Slettefjell – 113 moh.
Dette er et flott utsiktspunkt helt nord på Veggefjell. Fjellet er oppkalt etter gårdene Nordre og Søndre Vegge. Oppstigningen til Varnestangen går under navnet Bjørnekleiva. Her la Horten skiklubb løypa til et landsrenn i 1959. Kleiva ble det avgjørende punkt da mange falt på veien ned, og noen tok endog av seg skia og tråkket ned. (Gunder Gundersen vant.)

5. Frebergsvika
Fra Slettefjell kan man ta merket sti ned mot Frebergsvika for å kople seg på tursti nr. 16: Frebergsviken – Skånevettan. http://ut.no/tur/2.3356/

6. Vegge Søndre.
Søndre Vegge gård driver i dag eget gartneri med utsalg. Gården var i perioden 1850 -1900 kjent som et spøkelsessted. Plutselig ble dyra i låven løst og jaget ut og i hovedhuset danset gryter, border og stoler rundt i rommet.

7. Øvremølla
Fra Øvremølla kan man ta merket sti inn i Hortensmarka for å kople seg på tursti nr. 18: Hortensmarka Nord. https://ut.no/turforslag/118206/hortensmarka-nord-horten-historisk-tursti-18

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Riksvei 310 til Falkesten
Annonse