Gjennom Bergsdalen fra Dale til Øystese

Publisert av: Bergen og Hordaland Turlag 
Annonse

Om turen

Vær og føremeldinger varierer mye. Kart og kompass anbefales, merking kan forsvinne under snø og i tåke. Sjekk aktuelle føremeldinger på www.bergenoghordalandturlag.no/føremeldinger før turen.

Kun en kort tog- eller biltur unna Bergen, så har du de ville og vakre Bergsdalsfjellene og Kvammafjella for dine føtter. Bli med på tur over sva og gjennom ur, på myke stier omkretset av et frodig landskap. Turen fra Dale til Fitjadalen er en 3-4 dagers tur med overnatting på Bergen og Hordaland Turlag sine selvbetjente DNThytter.

Opplev Bergsdalen på tvers! 

Dag 1: Dale–Høgabu (14 km, 7 timer)

Start ved å ta toget til Dale. Følg t-merket sti bratt opp til de vakre Dalestølene som ligger på 650 moh. Følg nymerkede stier som tar deg gjennom skar og tverrdaler til Herfangsvatnet og vakre Grønali like til første hytte som er Høgabu. Hytta ligger fint til i siden over Tjørnadalsvatnet, med flott utsyn mot Trollaskardet mot sørøst og Bukkafjellet bak. Kneisende opp ved hytten, ligger Bergsbukken. Gode fiskemuligheter rundt hytta i Tjørnadalsvatnet. 

Dag 2: Høgabu - Gullhorgabu (5 km, 2-3 timer) 

Neste dag går turen videre over vestsiden av Bukkafjellet til Gullhorgabu, en lettgått tur i et småkupert fjellterreng. Gullhorgabu ligger i en liten fjelldal sammen med flere vakre småtjern og er en av Bergen og Hordaland Turlags nyeste hytter. Navnet har hytta fått etter vikingslaget her for ca 1000 år siden. 

Finner du gullskatten som Samningskongen kvittet seg med i Gullhorgatjørna? 

Dag 3: Gullhorgabu - Vending (11km, 3-4 timer )

Neste dag videre gjennom flere smådaler, over bergpartier og forbi flere frodige områder med store og mindre vann frem til hytta Vending. Hytta ligger fint til ved Vendingtjørn under det massive Fuglefjellet på 1334 moh. Rundt Vending er det et ypperlig turterreng både sommer og vinter. Fuglafjell, Geitafjell og Skrott er flotte dagsturmål fra hytten. Ta med fiskestang, og går du med barn, ligg over en dag ekstra og bruk eldoradoet rundt hytta med fjell og vann, pytter og tjern. 

Dag 4: Vending–Breidablik–Fitjadalen (10 km, 5 timer) 

Et par kilometer etter Vending kommer vi til stideler i Solheimsdalen, her kan man velge å gå direkte ned Fitjadalen til Øystese, eller man går østover opp Geitafjellet til den selvbetjente hytta Breidablik - et eventyr av et sted med fantastisk beliggenhet! Fra Breidablik passerer en stølsbygningene på Håsete før man er nede i Fitjadalen og noen kilometer på vei til Øystese og busstransport hjem.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Tog eller buss til Dale.

Adkomst med offentlig transport

Tog eller buss til Dale. Retur fra Øystese med buss til Bergen. 

Annonse