Fra Sognefjellet ned Utladalen til Sognefjorden

Annonse

Om turen

Dette er kanskje en av de vakreste fjellturene i landet. Turen tar deg fra høyfjellet og Sognefjellshytta ned flotte Vetle Utladalen til Skogadalsbøen, gjennom Utladalen og frem til Sognefjorden. Denne turen må oppleves! Deler av turen ble gått av Lars Monsen i 2018 som del av DNT's 150 års jubileum. 

DAG 1: Sognefjellshytta - Skogadalsbøen

Avstand: 13,4 km 

Stien tar av i sydenden av P-plass på Sognefjellshytta. Etter ca 1,5 km forbi stidelet til Fannaråkhytta. Videre forbi Rundhaugstjønne på østsida og ned til stidelet mot Krossbu. Sørover ned i Vetle Utladalen. Steindøla og Kongsdøla passeres på helårsbruer før man kommer ned til Storebrui i Utladalen. Stidele til Fannaråkhytta og Turtagrø på vestsida av Utla og til Leirvassbu og Olavsbu på østsida. Over helårsbrua og sørover ned Utladalen i frodig terreng til Skogadalsbøen. Fin sti og forholdsvis lettgått rute. Det er lagt gangbaner i våte myrområder i Vetle-Utladalen.

Mer informasjon ruten 

DAG 2: Skogadalsbøen – Sognefjorden og Vetti

Avstand: ca 17 km

Sørover og på helårsbru over Skogadøla og til stidelet til Olavsbu, Gjendebu og Fondsbu på andre sida av elva. Videre til nytt stidele til Fondsbu, Tyinholmen og Koldedalen. Fortsatt sørover og på helårsbru over Uradøla og forbi der umerka rute tar ned til Vormeli og så bratt opp mot Friken. Fin utsikt mot Hurrungane her. Så bratt ned mot Fleskedalen videre på helårsbru over Fleskedøla. Videre gjennom skogen til Vettismorki, dette partiet av stien går i bratt terreng. 

Fra Vettismorki er det to alternativer i starten: Enten sørover på bru over bekken ved setrene og langs Morka-Koldedøla og over denne på helårsbru (kortest, men uten utsikt til Vettisfossen) og til stidelet til Morkaskaret, Tyinholmen og Torolmen og videre i vestlig retning inn på stien fra utsiktspunktet over fossen. 

Eller vestover forbi setrene og gjennom Vettismorki og til kanten av stupet ved Vettisfossen og så over Morka-Koldedøla på helårsbru og til stidelet for ruta langs Morka-Koldøla. Herfra sørvestover og etter hvert bratt i mange slyng ned til Vetti Gard. Herfra går det grusvei til Hjelle, ruta ender på Svalheim gard i Øvre Årdal.

Mer informasjon om ruten 

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Fylkesvei 55 over Sognefjellet til Bøvertun.

Adkomst med kollektivtransport

Buss 566 fra Lom til Bøvertun. Buss 14-127 går mellom Øvre Årdal og Turtagrø. Se kringom.no og Nettbuss.no for mer info.
Annonse