Eiteråskartinden med Rundfjell og Blåfjell

Publisert av privatperson

Eiteråskartinden med Rundfjell og Blåfjell

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  14,1 km
  4 timer, 30 minutter
  En vei
 • Sesong
  Jun - okt

Eiteråskartinden er en fin dagstur og et godt alternativ til det langt mer besøkte nabofjellet Kvalhornet. Utsikta fra toppen er upåklagelig i alle retninger og man har flott utsyn over Sjunkhatten nasjonalpark. Jeg anbefaler å gå turen som en rundtur slik som kartet viser. Når man kommer ned over Blåfjell til Eiterågskar er det bl.a. mange fine badekulper i Eiteråga.

Ryggen ut mot Blåfjell er smalere og med mer bart berg og kampesteiner enn ruta opp, og lia videre ned til Eiteråskar er ganske bratt. På tørre forhold er det ingen problemer å gå her, men er det vått eller mye snø kan det være bedre å gå ned igjen samme vei, over Rundfjell.

Turen starter fra Heimegård i Bringsli. Her er det tilrettelagt med en liten P-plass for ca. 5 biler og turstien opp mot Kvalhornet er godt skiltet. Denne følges opp langs Leiråga, forbi Storfossen, gamle Bringsli kraftverk og rasteplassen Bordet, og opp myrene der terrenget flater ut. Ta av til høyre fra stien litt før den krysser elva og sikt mot Rundfjell (Nordre Nattmålstuva). Herfra er det ingen sti, så en må bare finne seg en trase oppover lia. Fra toppen av Rundfjell (751 moh) følger en fjellet innover mot vest, forbi foten av Kvalhornet og til ryggen opp mot Eiteråskartinden. Følg denne de siste 300 høydemeterne til toppen.

Ut til Blåfjell er det bare å følge ryggen. Enkelte steder må en lete litt for å finne en enkel vei forbi skrenter og steiner, men det er ikke vanskelig å ta seg fram. Fra Blåfjell følges ryggen videre ut til høyde 762, hvor det starter et stort stup. Den korteste veien herfra er å gå ned ryggen på sørenden av stupet. Den er delvis ganske bratt, men det er greie traseer hele veien ned. En slakere, men lengre vei ned er å følge motsatt rygg, nordvestover fra høyde 762, også gå sørover gjennom Olånsodalen.

Vel nede i dalen krysses Eiteråga før en følger myrene et stykke nedover og deretter holder høyden i lia et stykke under skoggrensa. En kan delvis følge myrdrag i lia videre rundt Rundfjell til en kommer inn på en sti som leder ned til gapahuken på Slåttebakken. Her er det bålplass og flott utsikt. Like ovenfor gapahuken går stien gjennom ei grottelignende trang kløft som bekken har gravd ut. Det er en stilig opplevelse å gå gjennom!

Fra gapahuken kan en enten gå stien ned til Bordet også stien ned lags Leiråga, eller en kan gå stien direkte ned lia til p-plassen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Kjør RV80 til Nordvika og ta av ved skiltet mot Bringsli. Etter drøyt 4 km ta til venstre ved skilt mot Jordbru og kjør ca. 500 m til P-plass i vegkanten.

Adkomst med offentlig transport

Det går bare buss forbi startstedet utenom ferier, en skolebuss tidlig på morgenen og to busser på ettermiddagen. Det anbefales heller å ta buss til Nordvika eller Straumsnes eller tog til Valnesfjord, også drosje videre.
Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget, og kan ikke bli holdt ansvarlig for skader eller situasjoner som måtte oppstå hvis du følger denne turen.