Freikollen fra Bolga

Publisert av: Kristiansund og Nordmøre Turistforening

Freikollen fra Bolga

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  4,4 km
  1 time, 20 minutter
  En vei
 • Sesong
  Hele året

Turen starter ved parkering i Bolga og følger tydelig sti opp ei bratt li. Man passerer en tjønn for man kommer opp på ryggen. Herifra er turen variert med en del berg og flate partier og en del brattere bakker. Det sies at man skal gå seks topper før man kommer til hovedtoppen. Stien opp er mye brukt og godt synlig i terrenget.

Utsikten når man har kommet opp på selve ryggen er flott, god sikt over Freiøya og Kristiansund, Tustnafjella og Smøla i nord. Ser innsida av Averøy og videre mot fjella i Gjemnes, Eide og lenger sør til Romsdalsfjell fra toppen.

Freikollen med sine 629 moh er Kristiansund kommunes høyeste fjell og er et yndet turmål. Det er mange ruter opp til toppen, dette er en av de lengste og med mest utsikt. Turen er ca 4,5 km.

Det er mulig å gå turen som en rundtur, da ved å gå ned til Prestmyra (via Lågfjellet eller direkte ned bratthenget og slalombakken), og deretter følge gangvei langs Bolgvatnet til parkeringen.

Ved vintertur må det påregnes bruk av brodder, da det kan være islagte partier.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Parkering ved Bolga, nær enden av Bolgvatnet. Ta av fra Rv 70 mot Vadsteinsvik. Første vei til venstre etter kryss, kjør til veiens ende.