Pilegrimsleden St.Olavsleden

Publisert av privatperson

Pilegrimsleden St.Olavsleden

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  750,9 km
  1 time
  En vei
 • Sesong
  Mai - sep

St. Olavsleden

Selånger – Stiklestad – Trondheim

St. Olavsleden starter i Selånger utenfor Sundsvall og ender i Nidarosdomen i Trondheim. Den følger veien som kong Olav Haraldson reiste da han sommeren 1030 kom tilbake fra Novgorod i Russland for å kristne Norge og gjenerobre den norske tronen. Den 564 km lange pilegrimsleden går fra kyst til kyst – gjennom to land – i fotsporene til Olav den hellige.

Den norske delen av S:t Olavsleden er 187 km lang. Den går gjennom skoger, daler og fruktbart trøndersk jordbruksland. Leden går gjennom kommunene Verdal, Levanger, Stjørdal, Frosta Malvik og Trondheim.

Sverige

For kart og beskrivelser av etapper på Svensk side, se www.stolavsleden.com

Stiklestad

53 km fra grensen mellom Sverige og Norge ligger Stiklestad. Her ble kong Olav den hellige drept i et stort slag som fant sted her 29.juli 1030. Denne hendelsen skulle få stor betydning for utviklingen av den norske nasjonen. I dag er det en kirke på stedet der kongen døde. Like ved ligger også Stiklestad nasjonale kultursenter og Stiklestad hotell.

Ved Munkeby i Levanger deler leden seg i en indre og en ytre led

Indre led

St. Olavsledens indre led går gjennom dype trønderske skoger. Her er vandringen preget av stillhet og natur. Vandrere som velger indre led får gå mest på skogsstier og grusveier. Det er langt mellom butikkene på indre led og pilegrimene må enten bære med seg mat eller kjøpe mat på de enkle herbergene langs leden. Vandrere anbefales å bestille mat og overnatting på forhånd

Ytre led

St. Olavsledens ytre led går gjennom tettsteder og bygder ved Trondheimsfjorden. Her ligger de historiske stedene tett: Leden går for det meste på asfalt og det er lett å finne matbutikker. På ytre led kan man overnatte både i enkle herberger og større hoteller. Den som velger ytre led må reise med båt fra Frosta / Tautra – enten til Steinvikholmen eller direkte til Trondheim

Trondheim

Målet for alle St. Olavsveiene i Skandinavia er Nidarosdomen i Trondheim. Slik var det i middelalderen – slik er det i dag. Denne mektige katedralen er bygd like ved stedet der Olav den hellige ble gravlagt i 1030. Ett år etter sin død ble kongen helgenkåret av kirken. Nidarosdomen ble bygd som en pilegrimskirke for de mange tusen som ville reise til stedet der helgenens kiste var.

FAKTA OM ST.OLAVSLEDEN:

Leden er merket i henhold til nasjonal standard for turstier.

Leden følger i Hellige Olavs fotspor

Går fra kyst til kyst

Gjennom to land

Langs leden så er det gapahuker samt overnattingsteder.

For mer info les på https://pilegrimsleden.no/no/map/st.-olavs-leden

FOR INFORMASJON OG VEILEDNING TA KONTAKT MED:

Heidi Carine Brimi på tlf: Tel: (+ 47) 932 17 739 eller e-post: heidi.brimi@stolavsleden.com

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Flotte startpunkter er Stiklestad, Verdal, Levanger, Stjørdal eller Trondheim. Og Åre i Sverige er et godt startpunkt.

Adkomst med offentlig transport

Alle de plassene nevnt for start har tog og bussforbindelser. Se mer på https://en-tur.no/ for informasjon
Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget, og kan ikke bli holdt ansvarlig for skader eller situasjoner som måtte oppstå hvis du følger denne turen.