SignaTUR MASSIV: 2. etappe - Jotunheimen

Annonse

Om turen

Dette er etappe to av fire på langruta MASSIV. Her får Jotunheimen vist sitt mangfold av natur. Det er først og fremst variasjonene som gjør denne turen så fascinerende. Over bre opp til Fannaråkhytta, DNTs høyestbeliggende hytte. Ned i frodige Utladalen og til DNTs superhyggelige betjente hytte Skogadalsbøen.

MASSIV er et 350 kilometer langt eventyr. Vil du gå den i ett eller ta den etappevis over flere sesonger er helt opp til deg. Du kan ligge flere dager på en hytte og prøve de fine turene i nærområdet eller du kan gå lengre etapper for å spare tid. Uavhengig av hva du velger så er dette et grovt turforslag du kan bruke til turplanleggingen.

Sognefjellshytta - Fannaråken, (2.068 moh) , (18 km)

På turen til Fannaråkhytta får du både med deg en bretur og besøk på DNTs høyest liggende hytte. Fannaråkbreen er dekket av snø, men under overflaten beveger ismassene seg, slik at det er nødvendig å gå i tau med fører. Så er det bare å håpe på godvær når turen går videre oppover på den bare fjellryggen til Fannaråkhytta – herfra er utsikten helt rå. Man ser rett over til Skagastølsryggen med Store Skagastølstind som den høyeste toppen.

Fannaråken- Skogadalsbøen, (833 moh), (11 km)

Bratt ned fra Fannaråken på vestsiden av breen. Videre ned gjennom Keiserpasset til Skogadalsbøen (833 moh). Total 1200 høydemetre nedover og nydelig utsikt mot Utladalen hele veien, 5 t.

Skogadalsbøen - Fondsbu, (1.065 moh), (24 km)

Fra frodige Utladalen går turen oppover Uradalen opp til Uradalsbandet som ligger på 1.400 moh. Da ligger majestetiske Uranostind rett øst for oss med sine 2. 157 moh. Over bandet og ned langs Uradalsvatnet er det en god del stein og etterhvert opplever vi et kupert og variert landskap før vi ser ned mot Fondsbu.
Fondsbu ligger midt i den sørlige delen av Jotunheimen ved Bygdin. Hytta holder høy standard, har et levende miljø og er et populært sted for turglade turister.

Fondsbu - Sletningsbu (22,5 km)

Fra Fondsbu følger du veien til Tyinholmen. Det er også mulig å følge umerket sti, 400m nord for veien. Fortsett på veien vestover videre fra Tyinholmen og innover Koldedalen. Etter broa over Koldedøla går den T-merka stien videre, først vestover i 500m, deretter sørover, og etterhvert helt inntil Tyin. Stien møter Fv53 ved Tyinosen. Følg veien i én km før det går en vei mot hyttefeltet sør for veien. Like etter parkeringsplassen på denne veien går stien til Slettningsbu av. Det er 3 km fra veien og til hytta, i slak oppoverbakke. Hytta ligger inntil Øvre Årdalsvatnet på 1313 moh.

Kart: Turkartet 1:50 000 Jotunheimen Vest og/eller Norge-serien 1:50 000, 10056 Bygdin(Bygdin-kartet kan med fordel velges i stedet for for Jotunheimen Vest dersom man skal gå videre fra Fondsbu til Slettingsbu og Filefjell).

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Sognefjellshytta ligger midt mellom øst og vest inntil Sognefjellsveien som er Nord Europas høyest fjellovergang. Sognefjellshytta ligger på toppen av Sognefjellet 1400 m.o.h.. Du kan komme hit fra øst via Lom og Bøverdalen eller fra vest langs Sognefjorden og Luster. Veien er vinterstengt.

Adkomst med kollektivtransport

Buss 190 Sognefjellsekspressen fra Lom Til Sognefjellet.

Annonse