SignaTUR MASSIV: 3. etappe - Skarvheimen

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  86,6 km
  6 dager
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jul - sep

Dette er etappe tre, av fire på langruta MASSIV. Skarvheimen er fjellområdet som inneholder litt av alle fjellområder; fine topper og fjellrygger, dype daler, store variasjoner i landskap, deilige vann, rikt dyreliv, tydelige stier og mange flotte betjente og selvbetjente hytter.  

MASSIV er et 350 kilometer langt eventyr. Vil du gå den i ett eller ta den etappevis over flere sesonger er helt opp til deg. Du kan ligge flere dager på en hytte og prøve de fine turene i nærområdet eller du kan gå lengre etapper for å spare tid. Uavhengig av hva du velger så er dette et grovt turforslag du kan bruke til turplanleggingen. 

Sletningsbu - Sulebu (16,5 km) 

Følg stien langs vannkanten til vannet er slutt og stien vender sørvestover og ned mot Slettningen. Terrenget er variert og lettgått. Fra vestenden på Slettningen går stien sørover til Kyrkjestølen. Kryss veien og fortsett opp lia med utsikt til Suletinden (1780 mot). Det er ca 8 km fra veien og til hytta. Mellom flere tjern ligger Sulebu fint til på 1327 moh). 

Sulebu - Skarvheim (19 km) 

Dagens etappe blir en fin tur mellom Suletinden og Sulefjellet, forbi Masseringstjørni og Nordre Kluftenosi og ned til Breistølen. På Breistølen finner du Skarvheim og Breistølen Fjellstue som ligger ved høyeste punkt på RV 52. 

Skarvheim - Bjordalsbu (13 km) 

Turen videre starter på en anleggsvei og videre ut på sti opp Stardalen og til Stardalsmønen. Lett nedstigning mot den nordvestre vika i Starsjøen før man kommer ned mot den steinete og karrige Rankebotnen. Fangsanlegg med dyregraver mellom stien og Nedre Bjordalsvatnet. Sørover over et skar i vestre kant av Graveggi og ned til Bjordalsbu. 

Bjordalsbu - Iungsdalshytta (16 km) 

Dagens etappe går fra goldt landskap, gjennom spennende Helvetet, langs nydelige bade- og fiskevann. Etterhvert faller stien nedover til den vakre Fødalen hvor vi bl.a. ser over til den flotte Systrondsfossen. Iungsdalshytta er en perle i Skarvheimen og vi nyter ettermiddagen, kvelden og frokosten her. Glem ikke å hilse på alle de koselige dyrene! 

Iungsdalshytta - (Kongshelleren) - Geiterygghytta (29 km) 

Dette er ukas lengste etappe, som vi anbefaler tar en god rast ved selvbetjeningshytta Kongshelleren. Om man syne s dette blir en drøy etappe kan det legges en overnatting her. Ruta er lettgått, åpen og byr på flotte daler og kontraster. Før dere kommer til Geiterygghytta anbefales en god strekk i lyngen i Rossdalen. Geiterygghytta sørger for at alle får gode senger og tre-retters middag. 

Geiterygghytta - Finsehytta (16 km) 

Fra hytta langs med Geitryggvatnet, forbi stidelet til Raggsteindalen og Storestølen og langs Bakkahellertjørnane. Så i jevn stigning ca 400 høydemeter opp fjellsida øst for Omnsvatnet og delvis på snøfonner opp på fjellplatået. Kort avstikker til toppen Sankt Pål med vid utsikt mot Hurrungane i nord, Hardangerjøkulen i sør og Gaustatoppen i sørøst. Videre sørover til Klemsbu. Bua er låst, men inngangen i 2. et. med trapp ned til 1. et. kan benyttes som nødbu. Stien går i jevn nedstigning i steinete terreng over sommerbru over Finseelvi. Videre ned og gjennom hyttebebyggelsen, over jernbanelinja i vestenden av stasjonen og bort til hytta. 

Kart: Norge-serien 1:50 000: "10056 Bygdin" overlapper akkurat med turkartet "Hemsedal Nord 1:50 000" like nord for Sulebu. Hemsedal Nord-kartet overlapper igjen (med unntak av én km-rute av sommerruta, ca. 5 km sør for Bjordalsbu) med "Skarvheimen - Aurlandsdalen 1:50 000".

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Fra både Oslo og Bergen kan man følge E16 til Tyinkrysset, også ta av på Fv53 mot Tyin. Bilen kan parkeres ved Torolmen.

Adkomst med kollektivtransport

Både Valdresekspressen og Øst-Vest Xpressen kjører Fv53 mellom Tyin og Årdal, og bussholdeplassen Sletterust. Info om rutetider finner du her: https://www.nor-way.no/nb-NO/ruter/rutetabeller-i-pdf
Annonse