Søgne - Klepland/Tangvall - Kleplandsvarden

Publisert av: DNT Sør 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  6,3 km
  2 timer, 45 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mar - okt

For mange kan Kleplandsvarden være et krevende turmål. Derfor er dette turforslaget laget slik at vanskegraden stiger ettersom du nærmer deg målet. Det betyr at veien tilbake til start alltid vil være den letteste, uansett veivalg.
Det er en rundtur på ca. 5km som starter ved Kunstgressbanen nord for E39 hvor det også er greit å parkere. Starten er på 15moh. mens målet ligger 196moh. Hele løypa er merket med blått.

Stien begynner i nordenden av Kunstgressbanen. Etter ei nedblåst gran som ligger over veien, tar stien til «Søgneskiltet» av. Du går rett fram, passerer gjennom et granfelt og kommer etter ca. 900m til bekken fra Kråketjønna. Ca. 50m etter bekken er det lett å komme ned til vannkanten. Tjønna var inntil 1977 en del av vannforsyninga i Søgne.
Etter Kråketjønna stiger stien opp til kanten av Langevannsheia ca. 125moh. Ta til venstre mot Gloppa. (Altså: ikke rett fram som også er til Gloppa, men via Kabbertjønn og utenom Klaplandsvarden.) Du må forsere ei kleiv, gå ned til sørenden av Røyrmyra og så igjen opp en bratt bakke. Da er Kleplandsvarden bare ca. 200m unna. Du ser tydelig hvor stien til varden tar av. Det er også hengt opp et merkeband. Ved varden er det fine steinsettinger. Har ikke funnet ut hvem som har bygd dem eller hvorfor de er satt opp. De står verken på toppen av varden eller i noen eiendomsgrense. Etter besøket går du tilbake til stien som fører deg ut til veikrysset ved Gloppa. Tidligere var det stor, fin aure i både Gloppa og Vranglevann, som også inngikk i vannforsyninga i bygda inntil 1977.

Når du først er nær Vranglevannet er det verd å ta turen 200m nordover.
Fra Gloppa går god skogsbilvei ned til Tangvall. Ca. 100m etter der Åsebakken begynner (Altså 100m nedover den første bakken på veien fra Gloppa) må du se sørover i kanten av Sjåseheia som du har på høyre side. Mot himmelen vil du se at Søgne har den største profilen av Roald Amundsen som er laget.
Det er hyggelig å se at det er skogsdrift i området. Bakkene her brukes forresten også en del til trening, spesielt intervaller og elghufs.
Du følger veien ned til Fidjane og ut til E39. Du kan gå til høyre over E39 og så til venstre foran husrekka tilbake til start. Men du kan også ta blåmerket sti til venstre før broa og komme ut under E39 ved tennisbanene.

Alternative veivalg:
1. Gå motsatt vei.
2. Gå motsatt vei til varden og samme vei tilbake.
3. Gå skogsbilveien til Vranglevann og tilbake samme vei.

PS: Stien fra Kunstgressbanen via Kabbertjønna til Gloppa inngår i alle løypene i Søgne Morothon.

Turkartet Linnåsen dekker området. Kartet selges av DNTSør, Midt-Agder Friluftsråd og bokhandelen på Tangvall.
(Lagt inn av Floke Bredland - floke@online.no)

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Det er parkeringsplasser ved E39 nordøst for Søgne stadion og ved Kunstgressbanen nord for E39.
Annonse

Publisert av