Røver-Arons hule, fra Speismark

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  7,0 km
  2 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året

Hvem var Aron?
Sagnet forteller at hulen en gang ble brukt som skjulested av Røver-Aron, som hadde rømt fra Norrland i Sverige i 1697. Foruten å stjele dyrene til lokalbefolkningen, bortførte han også ei jente kalt Lisbet Jaraldstorpet, som han holdt fanget i hulen. Etter over 6 mnd fangenskap, klarte hun tilslutt å rømme da hun oppdaget to jegere. Røver-Aron kom løpende etter henne og ble skutt av jegerne. Liket ble senket i Stubbekjølen.

St.Hans året etter, fødte Lisbet ett barn. Barnet ble holdt skjult, da det visstnok lignet mer ett dyr enn ett menneske. Om natten, to dager etter at barnet ble født, strøk Lisbet til skogs med barnet bundet fast på ryggen. Hun kom tilbake alene. Det eneste beviset etter ungen, var en igjenfylt bergrevne opp i Kroksjøberget. Denne revnen i fjellveggen bærer den dag i dag navnet Bånknatten.

Det er flere veier som leder til målet som regel, og Arons hule er ikke noe unntak. Denne ruta begynner på parkeringsplassen på Speismar, og bilen parkeres på utsiden av bommen.

Turen begynner flatt på grusvei. Etter ca 1,5 km kommer man til det idylliske Opptjennet. Veien går langs vannet til enden. Der begynner sti, merket med skilt.

Stien er godt synlig i terrenget. Har det regnet mye, vil nok stien være ganske våt på enkelte partier, da den går langs en myr. Etter 4 km er vi fremme.

Fra denne kanten er hulen dårlig markert, men man kan nesten ikke unngå å se den hvis man kikker litt opp i fjellet. Den ligger høyt, og huleinngangen er ganske liten...

Hvis man vil ta en tur inn, må man regne med å bli møkkete. Inngangen er så lav, at man må nesten krype på magen for å komme inn. I tillegg er bakken dekket av ett fint jordstøv, som setter seg godt i klærne. Etter at disse hindringene er ignorert, så er hulen ganske stor innvendig. Man kan stå oppreist, men allikevel er det trist å tenke på at noen faktisk har bodd i hulen i flere måneder - skal man tro sagnet da... og det gjør vi jo....

Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Bilen parkeres på Speismark, Kongsvinger. Her er det stor parkering, med god plass.
Annonse