Rundtur med sykkel på Hardangervidda

Publisert av: DNT Drammen og Omegn
Annonse

Om turen

Sykkeltur på vidda i Telemark kan gi deg flotte natur- og kulturopplevelser! Start turen med Krossobanen, Nord-Europas første taubane.

Rjukan – Kalhovd – Rjukan

Dag 1: Turen starter med et skikkelig løft fra Rjukan opp til 886 meters høyde. Krossobanen stod ferdig i 1928 og var en gave fra Norsk Hydro til Rjukan, slik at innbyggerne skulle få se sola i vinterhalvåret. Taubanen med «Tyttebæret og Blåbæret» tar fem-seks sykler hver. Bratt stigning de to første kilometerne fra Gvepseborg. Veien videre er småkupert, godt vedlikeholdt og skiltet med sykkelskilt, rute 30. Grusen kan være grov enkelte steder, så det anbefales å ha breie dekk på sykkelen. Langs veien ligger en rekke gode fiskevann med ørret og røye. De siste kilometrene går turen langs Kils- og Kalhovd-fjorden med flott utsyn over vidda. Kalhovd Turisthytte (1100 moh.) har mange sykkelgjester. Ta gjerne avstikkeren med båt til Mårbu og fottur tilbake.

Dag 2: Fra Kalhovd fortsetter du på skiltet rute med flott utforkjøring ned Breisetdalen og Gausetdalen, langs en brusende elv og mange flotte rasteplasser. Nede ved Atrå og Tinnsjøen følger du riksveien til Rjukan. Lett å sykle, men en del trafikk. Turforslaget er utarbeidet i samarbeid med Syklistenes Landsforening.

Husk å sette av tid på Rjukan. Da Rjukanfossen ble lagt i rør og salpeterfabrikken reist på begynnelsen av 1900-tallet, betød det starten på et helt nytt bysamfunn. I løpet av få år ble det planlagt og bygd en svært klassedelt by. Også arkitektonisk har den noen helt spesielle kvaliteter. Norsk Industriarbeidermuseum i Vemork Kraftstasjon er også verdt et besøk. Muséet inneholder viktig norsk krigshistorie, blant annet om tungtvannsaksjonen på Vemork under 2. verdenskrig. Turen kan avsluttes med dresinsykling fra Tinnsjø Kro ved Mæl stasjon. Det er Rjukan og Tinnosbanens venner som leier ut dresiner.

Mer informasjon om Rjukanområdet får du ved å gå inn på www.visitRjukan.com, www.krossobanen.no, www.visittelemark.com, og www.visitvemork.com

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Buss til Rjukan, se Nor-Way Bussekspress.
Annonse

Publisert av

DNT Drammen og Omegn