Gjevilvasshytta - Vassendsetra - Bårdsgarden

Publisert av: Trondhjems Turistforening

Gjevilvasshytta - Vassendsetra - Bårdsgarden

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  18,5 km
  3 dager
  En vei
 • Sesong
  Mai - sep

Turen passer fint som en helgetur for grupper med barn fra 5 – 7 års alder. Fra Gjevilvasshytta til Vassendsetra er det 11 km i lett og variert skogsterreng langs vannet og under de mektige Gjevilvasskammene. Fra Vassendsetra til Bårdsgarden er det 6,5 km med 150 m stigning opp til bandet mot Storlidalen.

Følg vegen fra Gjevilvasshytta, betjent, TT, mot Håmmårsetra. Hvis det er godt vær, kan det være fint med en avstikker ned til Raudøra for et bad. Fra Håmmårsetra er det tørr og fin sti inn til Reinsbekksetra. Stien går i blandet skogsterreng hvor de store furuene er spesielt imponerende. Flott utsikt mot Okla. Reinsbekksetra er et velegnet sted for en langrast. Den siste delen av turen mot Vassendsetra, selvbetjent (matservering på nabosetra i setersesongen bør avtales), TT, går i myrterreng. Turen regnes som en 3,5 times tur.

Stien over til Storlidalen er fuktig i starten. Over bru og myr og bekk før stien stiger langs Halsbekken opp mot bandet. Lendet er åpent og lyst, men i de nordvendte liene rett etter brua over Halsbekken ligger snøen til langt ut på sommeren. Her passer det fint med kombinert ake- og matpause. På høgdedraget ca 100 m sørøst for det minste tjernet langs stien er det fangstgraver. Stier til Trollheimshytta om Hyttdalen, til Storli og til Okla tar av på toppen av bandet. Men vi skal sørvestover i lia og raskt nedover mot Kåsa som var overnattingskvarter for TT fram til 1976. Fra kjørevegen går den merkete stien langs gamlevegen slakt oppover til Bårdsgarden, selvbetjent, TT.

En annen fin tur å ta stien fra Vassensetra mot Trollheimshytta opp i Hyttdalen og ta stien herfra mot Bårdsgarden. Utsikten er flott utover Gjevilvatnet fra stien som går høgt over dalen på framsida av Hyttdals-kammen. Denne turen er noen km lengre.

Varianter for egenrådige foreldre:
Dersom det er noen i gruppen som vil gå lengre varianter, anbefales turen over Okla etter båtskyss fra Raudøra til Langodden, merket, 6 t. Eller turen kan tas på nordsiden av Gjevilvasskamman. Ta fram til Riaren etter stien mot Trollheimshytta og derfra stien mot Bårdsgarden og ned til Vassendsetra, merket, 7 t. De som vil ha en topptur kan ta turen om Kamtjønnin og umerket over toppene på midtre og indre Gjevilvasskam, 8 t.

Bil på Gjevilvasshytta kan hentes ved at en sprek voksen tar en rask morgentur tilbake fra Bårdsgarden, evt tar en alternativ tur tilbake når gruppen går fra Vassendsetra til Bårdsgarden.

Vinter:
Med Vassendsetra som selvbetjent kvarter er denne turen like aktuell og fin som vintertur. Det er ikke brøytet veg fra Osen til Gjevilvass-hytta, ca 8 km inn til hytta. Her er det ofte preparert løype. Indre deler av Gjevilvatnet fryser ofte til så sent som etter nyttår.

Rutebeskrivelser:
For detaljerte rutebeskrivelser for de merkete rutene mellom hyttene og noen av de vanligste turene utenom de merkete rutene anbefales TTs bok Sylene og Trollheimen og nettsidene: www.tt.no

Tørris fra Storlidalen
Berit Brænne laget barne-TV for NRK i en årrekke, blant annet en serie av kortfilmer fra Storlidalen. Hørespillserien om Tørris handler om en liten gutt og hans opplevelser på Bårdsgarden i starten av 1800-tallet. Serien har gått i barnetimen på radio flere ganger, og er også utgitt i bokform. Tre bøker er utgitt på Aschehoug og en av Bokklubbens Barn.

Båtruta på Gjevilvatnet (Denne båten er nedlagt fra 2016)
Båten, Trollheimen II, går i turistsesongen ved tilstrekkelig vannstand. Båten går fra Osen via Raudøra (brygge nedenfor vegen ved Raudøra, godt merket fra vegen) til Vassendsetra. Den går innom Langodden på sørsida av Gjevilvatnet etter avtale. Det kan være en fordel å reservere plass på forhånd hvis du skal gå ombord fra Raudøra.

Reinsbekksetra
Setra er et usedvanlig vakkert og velholdt anlegg med en idyllisk beliggenhet nede ved vannet. Den ligger litt over halvveis på ruta mot Vassendsetra ved bekken som kommer ned mellom Midtre og Heimre Gjevilvasskam. Setra kan ha vært i drift allerede fra 1739. Det var melkekyr her frem til 1956. Setra eies av Oddvar Aalbu.

Turglede – 118 turer i Midt-Norge

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Hit kan du komme deg med kombinasjon av tog til Oppdal og buss til Festa og etter setervegen fram til hytta. Eller du kan kjøre bil helt inn.

Trondhjems Turistforening