Topptur på ski til Gaustatoppen

Publisert av: DNT Telemark 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Skitur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  4,4 km
  1 time
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mar - apr

Gaustatoppen byr på nesten 1500 høydemeter med variert skikjøring i tillegg til Østlandets beste utsikt. Du kan også nyte deilige vafler på Gaustatoppen Turisthytte i påsken.

Hvert år tar omtrent 25 000 mennesker turen til Gaustatoppen, men heldigvis er det om sommeren det er flest personer på den 1883 meter høye toppen. Mange av dem som er oppe om vinteren, går på fjellski og velger letteste vei ned. Best nedkjøring finnes derimot i de sju rennene på østsida av fjellet (nord for tårnet på toppen). Under optimale forhold er det mulighet til å stå på ski helt ned til Rjukan. Den betjente hytta Gaustatoppen Turisthytte, som ligger helt oppe på toppen, er betjent ved påsketider og har enkel servering av vafler, kaffe og drikke.

RUTEBESKRIVELSE:
Opp: Følg den vinterstengte veien fra parkeringen i ca. 1 km til Svineroisetra. Her tar man av veien svakt til høyre (sørvest) og går i retning det laveste punktet på himmelranden (toppen av Langefonna). Der den bratte oppstigningen starter, kan du enten gå rett opp mot toppen eller traversere oppover mot toppen av Langefonna. I klarvær ser du tårnet på toppen hele veien, men la deg likevel ikke lure og tro at du snart er framme. Fra toppen av Langefonna følger du eggen nordover mot tårnet.

Ned: Gaustatoppen har utfordringer for skikjørere på alle nivåer. Den enkleste veien ned følger ruta opp. Tøffere nedkjøringer finnes langs eggen nordover fra tårnet. Der er det sju renner østover med variert vanskelighetsgrad og et gjennomsnittlig fall på underkant av 40 grader. Turen fra tårnet til den første renna tar omtrent ti minutter. Til den siste renna er det omtrent et kvarter lenger. De seks førte rennene har omtrent samme vanskelighetsgrad. Det eneste som skiller dem er bredden, denne varierer fra ca. 10 meter til 40-50 meter. Den første renna er den bredeste. Når du går fra tårnet, ligger renna rett etter den første lille nedstigningen langs eggen. Ved dårlige snøforhold er det vanligvis den første renna som har de beste snøforholdene. Vel ute av rennene er det best å traversere mot høyre (sørover) mot det første platået man kom opp til under oppstigningen. Herfra kjører man ned gjennom løvskogbeltet ned til Svineroisetra, ned veien og til parkeringsplassen. Rennene kan være skredutsatte.

Alternative nedkjøringer:
1) Den siste renna (renne sju) ligger omtrent femti meter før det høyeste punktet på Gaustatoppen. (Her er det satt oppe en trestolpe). Denne renna skiller seg fra de andre ved at man kan droppe inn med fritt fall på mellom fem og sju meter. For de som ikke ønsker dette, kan man også runde inn fra renne seks som ligger bare 50 meter lengre sør.

2) Er ikke 900 høydemeter nok, er det også mulig (ved gode snøforhold) å følge den gamle Telemarksløypa videre helt ned til Rjukandalen (Dale). Denne løpa ble ryddet før 2. Verdenskrig og er gjenngrodd og vanskelig å finne. I kraftlinja som krysser veien øst for Svineroi og fortsetter ned Grosetmork til Dale er skogen ryddet.

3) En annen nedkøringsmulighet fra tårnet er den store bowlen på vestsida av Gaustatoppen. Denne krever imidlertid at man må klatre opp igjen (og dermed kjøre både vest- og østsiden på sammen dag) eller gå ut i Rjukandalen (ca. 3 til 4 timer nordover)

Snø, sesong og værforhold: Skianlegget på Gaustablikk har ofte den tidligste sesongstarten i Norge, og fra slutten av januar er det som regel gode snøforhold for turer på Gaustatoppen. I rennene fra toppen ligger som regel snøen til juni. Området får forholdsvis mye snø, men det er vinden som sørger for at snøen samles i rennene og gir lang sesong. Merk at vindtransport snø også gir skredfare i rennene fra toppen.

Fakta:
Gaustatoppen / 1883 moh.

Fallhøyde: 900 meter (1600 meter til Rjukan)

GPS: 480347 6635226

Tid: 3 timer

Startsted: Følg skilt fra Rjukan mot Gaustablikk-området og kjør opp Svineroibakkene (7 km med bratt stigning og 7 sløyfer). Når du nærmer deg tregrensa vil du se et skilt til Gaustablikk Høyfjellshotell. Fortsett istedet rett frem ca. 200 meter til du når vegbom for vinterstengt fjellovergang til Tuddal
Faremomenter: Vindransportert snø gir skredfare i rennene fra toppen.

Dette turforslaget er hentet fra Fri Flyts bok 'Toppturer i Norge'. Denne landsdekkende toppturguiden inneholder 133 skibestigningstopper fra Vest-Finnmark i nord til Haukelifjell i sør. Hver topptur har flyfoto, kart og detaljert turbeskrivelse.


Slik kommer du deg dit

Adkomst

Rjukan ligger snaut tre timer med bil fra Oslo og Skien og seks timer
fra Kristiansand, Stavanger og Bergen. Fra Oslo og Notodden går det buss
til Rjukan flere ganger om dagen. Det er omtrent 10 kilometer fra
Rjukan til Gaustablikk. I skisesongen går det buss og denne kjører også
forbi startsedet for turen til Gaustatoppen.
Annonse

Publisert av