Kyststien Brunlanes

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  33,9 km
  8 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Apr - okt

Etter at Larvik kommune slo seg sammen med flere nabokommuner byr storkommunen sør i Vestfold på svært mye kystlinje. Langs mye av denne er det mulig å vandre på kyststi. Et godt turforslag er derfor å følge Brunlaneskysten mellom Stavern og Helgeroa/Barkevik. Det var langs denne kysten den første merkede kyststien i Vestfold ble åpnet på begynnelsen av 1990-tallet. Kyststien ytterst i Brunlanes er ca 35 kilometer lang. Den starter i Stavern og følger kysten forbi de to tettstedene Nevlunghavn og Helgeroa og slutter i dag ved Øgården, ikke langt fra grensen mot gamleTelemark fylke. 

Kyststien går gjennom forskjellig natur; nakne svaberg, sandstrender, grunne viker og gjennom ulike typer skog, mange hytter og flere campingplasser. Det er derfor gode muligheter for overnatting for dem som synes en dagsmarsj på 35 km er i lengste laget, og det er vel de fleste. Men det er fullt mulig, og kanskje mest vanlig, å gå etapper, enten tur - retur bilen/parkeringen, eller bruke buss den ene veien og gå tilbake. Mange allierer seg med noen og setter igjen en bil i hver ende av turetappen. 

Det er laget en egen håndbok for denne kyststien, den forteller om steder av interesse underveis og kan være kjekk å ta med. Deler av kyststien er ikke egnet for sykkel eller barnevogn, men også her finnes det alternative ”omkjøringsveier” for dem med slik redskap. 

Et av de fineste stedene på denne turen er Mølen. Her går det store raet gjennom Vestfold ut i havet og her finnes en enorm rulletsteinsstrand som kan imponere den mest blaserte naturelsker. Hver vår er Mølen første møte med norskekysten for utallige trekkfugler og ivrige ornitologer har registrert over 300 arter langs disse strendene. Det er da også et stort fuglefredningsområde her. Ferdes man med forsiktighet er også det en god grunn til å besøke stedet. Viktig å merke seg at steiner og natur er fredet!

De som vil vandre enda lenger i dette området kan faktisk starte helt inne i Larvik by. Der er det opparbeidet en merket sti, Fjordstien, utover langs vestsiden av fjorden fra Indre Havn (nær jernbanestasjon) og utover til Stavern hvor den møter Kystien ved Porten til Fredrikvern Verft, ved Hotell Wassiliof. Lengde ca 35 km . Varighet: inntil ca 8 timer

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Fra Stavern torg, kjør ca 500 m vestover på RV 301 Helgeroaveien, ta til venstre ved skilt til Kyststien Stavern. Følg Kakenveien rett fram 300 m., parkering ved enden av veien.

Adkomst med kollektivtransport

Buss fra Larvik stasjon til Stavern/Kysthospitalet.

Alternativt til Holtet eller Helgeroa, og gå bort til stien.

Annonse