Fra Dindalshytta til Kongsvoll

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  49,7 km
  2 dager
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jun - sep
En helgetur fra Lønset på Oppdalsiden av Dovrefjell, med overnatting på Dindalshytta og Åmotdalshytta til Kongsvoll ved Dovrebanen er en tur hvor du får med deg både de vakre seterlandskaper i dalene, den stordimensjonerte og barske høyfjellsvidda og det røffe fjellterrenget rundt Snøhetta. Dagsmarsjene er lange, så turen passer bare for dem som er i bra form og er litt vant med turer i fjellet.

Turen til Åmotdalshytta, selvbetjent, KNT, er en forholdsvis lang tur, 8-9 t. Ruta tar opp over Pershøa og fram til Snøfjellstjønna. Herfra stiger det opp i østlia av Snøfjellkollan. Her åpner utsikten seg etter hvert framover mot Snøhettamassivet og Skrymten. Turen går i slakt storsteinet høyfjellsterreng om Urdvatnet/Krokåttjønna. Det går på slutten slakt utfor fram til hytta.

Et opphold på Åmotdalshytta en ekstra dag anbefales. Det er mange fine toppturmuligheter i dette området, Storskrymten som er Sør-Trøndelags høyeste fjell og Drugshøi og to noe luftigere opplevelser, Larstinden og store Langvasstinden, i tillegg til Snøhettas stortopp og vesttopp.

Turen til stortoppen av Snøhetta er T-merket rute. Den kan tas som en bratt og steinete dagstur eller den kan tas på vei over til Reinheim. Men vi anbefaler en dagstur til vesttoppen av Snøhetta fra Åmotdalshytta. Følg merket rute mot Snøheim på vestsiden av Snøhettamassivet inn i Storstyggsvånådalen som skjærer seg gjennom det dramatiske fjellandskapet mellom Svånåtind- og Snøhettamassivene. Ta av fra merkingen og bratt opp fra dalen etter dalsøkk ved Hettpyntan og gå ura opp til toppen. Så fritt som Snøhetta ligger, er utsikten meget vid. Ta tilbake samme vei.

Turen tilbake til Kongsvoll kan tas over Leirpullskaret om Reinheim. Fra Reinheim går stien i slakt terreng gjennom Stroplsjødalen ned til Kongsvold fjellstue På denne strekningen er det vanlig å se moskus. Dette regnes som en 7 - 8 timers tur. Et godt, men tyngre alternativ er å ta turen over stortoppen på Snøhetta, 2286 m. Denne turen regnes som en 10 timers tur. Det er merket fra Åmotdalshytta over toppen. Nedturen tas langs merkingen om Reinheim eller i terrenget på sørsiden av Brunkollen og Tvillingkollan og inn på gammel rute mellom Snøheim og Kongsvoll. Stropla må da vades. Turen kan også legges om Snøheim og fram til Hjerkinn, men det blir en kjedelig tur etter veier.

Det anbefales å ta et avsluttende måltid på Kongsvold fjellstue. Undersøk på forhånd muligheter for det. Forbi Kongsvoll passerer både ekspressbusser og tog. Ikke alle tog stopper på Kongsvoll. Flere stopper på Hjerkinn, en mil lenger sør. Drosje kan bestilles. De som har bil ved starten av turen, må tilbake til Lønset for å hente den, 5 mil.

Vinter:
Om vinteren er det brøytet til Blokkhus gård. Vinterruta mellom Dindalshytta og Åmotdalshytta følger i store trekk sommerruta, men går sør for det sørligste av Snøfjellstjønna på grunn av en rasutsatt li langs sommerruta. Ruta er vanligvis kvistet i påsken. Dagsturmulighetene fra Åmotdalshytta er mange også vinterstid. Turen over stortoppen av Snøhetta og opp på vesttoppen kan gås også om vinteren. Da er det også fint å renne ned mot Hjerkinn. På godt vinterføre er det en fin, men lang tur å gå helt fram til Dombås. Letteste rute dit er å ta om Langvatnet, gjennom Kjelsungdalen og på framsida av Grønhøa før nedrennet gjennom skogen til Dombås. Turen er på knapt 4 mil.

Rutebeskrivelser:
De merkete rutene er beskrevet i DNTs «Til fots i Norge», de anbefalte vinterruter i DNTs «På ski i fjellet».

Turglede – 118 turer i Midt-Norge

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Til Lønset kommer du deg lett med bussen som går mellom Oppdal og Sunndalsøra, Molde og Kristiansund. Gå av litt før Lønset der Vikaseterveien tar av, ta veien ned i dalbunnen og gå opp etter gamle veier til Dindalshytta, selvbetjent, TT. Eller du kan kjøre bil opp. Det er ny kjøreveg med parkering helt opp bakkene forbi Blokkhus. Fra Lønset er det 7 km, Blokkhus 5 km og enden av bomveien 2 km fram til hytta. Vi anbefaler å ta turen hit opp første ettermiddag og kveld.
Annonse