Topptur på ski til Ljosåbelgen (1948 moh.)

Publisert av: DNT Oslo og Omegn
 • Område
 • Type
  Skitur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  8,3 km
  1 dag
  En vei
 • Sesong
  Mar, Apr
Ljosåbelgen er Rondanes mest klassiske skitopp og ligger en fin dagstur fra Rondvassbu.

Den karakteristske formen har gjort at Ljosåbelgen også kalles Sukkertoppen. Toppen er ikke blant de aller høyeste i området, men byr likevel på Rondanes flotteste nedkjøring. Kjøringen er sjelden brattere enn maksimalt tretti grader.

Rondvassbu er det beste utgangspunktet for toppturer i Rondane. Det tar om lag 3 timer å gå de 11 kilometrene fra Mysusæter til Rondvassbu. Det er lite stigning og merket løype deler av vinteren. Mange som går på topptur i området går inn til hytta med langrennski og trekker pulk med tyngre turustyr.

Opp: Fra Rondvassbu følger du skiløypa mot Peer Gynt-hytta og tar av ved Ljosåbotten. Gå opp i skaret mellom Ljosåbelgen og Smiubelgen. Ofte må man sette igjen ski/snowboard de siste hundre høydemetrene før toppen.

Ned: Nedkjøringen går ned i Ljosåbotten og følger derfra den samme veien som oppstigningen.

Alternativ nedkjøring: Østflanken ned mot Krokutbekkbotn byr også på flott nedkjøring.

Snø, sesong og værforhold: Rondane har innlandsklima med forholdsvis moderate nedbørsmengder. Det er vanligvis skiføre fra desember til mai, men det er vintre hvor det er lite snø. Det er stort sett litt bedre vær enn fjellområdene lenger vest, men de høyeste toppene har lett for å trekke til seg skyer. Området får mest nedbør på østlig vær.

Toppturer i Norge
Dette turforslaget er hentet fra Fri Flyts bok 'Toppturer i Norge'. Denne landsdekkende toppturguiden inneholder 133 skibestigningstopper fra Vest-Finnmark i nord til Haukelifjell i sør. Hver topptur har flyfoto, kart og detaljert turbeskrivelse.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Tog eller buss til Otta. Fra Otta til Mysusæter (ca. 13 km) går det buss to ganger om dagen i vinter- og påskeferien. Resten av sesongen må man ta drosje. Det er avtale om fastpris ved forhåndsbestilling fra drosjesentralen på Otta. Alternativt med egen bil til Mysusæter. Fra Mysusæter er det 11 km å gå på ski inn til Rondvassbu.