Topptur til Gravafjell (1480 moh.) 

Publisert av: DNT Oslo og Omegn
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  7,8 km
  2 timer, 30 minutter
  En vei
 • Sesong
  Jun - sep
Du ser toppen vakkert fra Eidsbugarden, på venstre side av Bygdin - bakenfor Gravabekken som kommer rennende nedover nordsiden. Knapt fra noe ståsted ser man vestenden av Bygdin med Eidsbugarden vakrere enn nettopp fra denne Gravafjelltoppen.

Den raskeste turen opp til 1480-toppen skjer på T-merket sti fra Eidsbugarden mot Gjendebu, til stien fører ned på ei steinstrand rett etter en reinsdyrgrav midt i stien i et lite søkk på innsiden av en liten kolle, omtrent en kilometer etter broa over Mjølkedøla. Kryss steinstranda og ta rett etter denne opp til venstre på en (noe skjult) sti gjennom vierkrattet. Den blir snart tydeligere og fører bratt opp en morenerygg på venstre side av Gravabekken.

Den forlater oppe under stupbratte Gravafjell (masse bergfrue som hvite dusker i fjellsiden) ryggen og fører på skrå opp siden til Gravabekken, som må krysses på best mulig måte.

Stien du har fulgt er den gamle ”Postveien” mellom Øye i Vang og Gjendebu via Tyinholmen og Eidsbugarden, brukt to-tre ganger i uken fra 1883 til 1920-årene. Når Gravabekken er krysset og man ser oset fra Gravatjernet, følges uten sti siden opp til 1480-toppen, med en fantastisk utsikt mot sør og vest.

Steinen litt under toppvarden er et mye benyttet fotomotiv, særlig med en person ridende på toppkanten.

Turforslaget er hentet fra turheftet "I Vinjes fotspor" som selges lokalt.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Start rett fra Eidsbugarden/Fondsbu

Varsel

Annonse

Publisert av

DNT Oslo og Omegn