Randåsen - Topp tur mellom skogsti og skiferbrudd

Publisert av: Stavanger Turistforening
 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  4,2 km
  3 timer
  En vei
 • Sesong
  Apr - sep
Dette er en flott tur, i et fint tilrettelagt område. Her er også en skogsti hvor du kan kombinere en fantastisk naturopplevelse med å lære litt mer om naturen rundt deg. Infotavle og en rekke informasjonsplakater forteller om ulike treslag og moderne skogdrift. Skilt på parkeringsplassen viser hvor den merkete stien starter. Randåsen er den høyeste toppen på Randøy, 373 m.o.h.

Den nederste delen av løypen følger naturstien og går hovedsakelig på skogsvei. De som ønsker det kan nøye seg med naturstirunden. Da bør du unne deg en hvil på den nydelige rasteplassen med utsikt over det meste av Finnøy kommune. Den siste del av turen går nokså bratt opp til selve topplatået. Postkassen forteller at mange har tatt turen før deg, men utsikten imponerer mest. Ryfylkeøyene ligger på rekke og rad. Nedturen går gjennom flott furuskog og fram til skiferbruddet på Kåda. I brattskrentene omkring ligger den største barlindforekomsten i fylket. Her vokser også mye kristtorn. Herfra går løypen tilbake til utgangspunktet.

Løype: Merket. 3 timer, 4 km. Kupert skogsterreng. Rundtur. Naturstien tar 1 time.

Verd å se: Gamle skiferbrudd og spennende treslag.

Båndtvang: 1.4. – 20. 8.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Følg riksvei 13 til enten Fisterkrossen eller Kleppakrossen mellom Årdal og Hjelmeland. Skilt viser vei mot Randøy. Deretter over brua, så til venstre 7 km til parkeringsplassen på Randa hvor turen starter. Parkering: Forholdsvis stor parkeringsplass.