I tømmerhoggernes fotspor til Gørja

Publisert av: DNT Oslo og Omegn 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Skitur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  20,3 km
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jan - apr
Sørli - Gørja - Tømte - Movatn - Sørli

Før var det skogsarbeiderne som fant mat og varme i Gørjahytta. I dag er det skifolket.

Vi skal ut på en fin runde. Og starter litt hardt. Det blir oppoverbakker fra Sørlitangen og frem til myra like før Ørfiske. Her oppe ligger demningen stor og tung i sørenden av vannet, som den har gjort siden den ble påbegynt i 1908.
Vi går over isen, parallelt med steinkjempen, og fortsetter i tett skog og over åpne myrer frem til løypedelet ved Fløyta. Herfra følger vi skogsbilveien og stiger jevnt i terrenget.

Når vi så tar av til de scooterkjørte løypene mot Aurtjern og Kalvsjøen, har vi ikke lange biten igjen til Gørjahytta. Den står rød og idyllisk ved Store Gørja, og bare venter på besøk. Besøk får den – her er det trangt i solveggen på fine vinterdager.

Gørjahytta ble bygget i 1929 og var opprinnelig en tømmerhuggerkoie. Her fant skogens menn kveldsly for vær og vind. Hytta har tre rom, hvor de to største var for huggerne. I det minste bodde tømmermåleren.

For å forlenge dagen i skogen, legger vi tilbakeveien om den gamle markaplassen Tømte. For å komme dit går vi først tilbake over Store Gørja, krysser hele Kalvsjøen og går gjennom en strekning med tett og spennende granskog.

Tidligere ble det drevet servering på Tømte, sommer som vinter. I dag er dette historie, det har ikke bodd fastboende her siden 1980-tallet. Men stedet er fremdeles et knutepunkt og turmål for mange.

Turen går videre på skogsbilveier, først gjennom lett terreng, så i utforbakker ned mot Movann. Herfra fortsetter vi i spor variert av veier, stier, skog og åpne strekninger, før vi kommer ut i lysløypa, som vi følger tilbake til Sørlitangen.

Visste du at Kalvsjøen er kjent for godt ørretfiske? Mange, mange vann i Marka innbyr til gode fiskemuligheter. Kanskje blir pilkeutstyret med på neste skitur?

Teksten er hentet fra boka Markas 150 beste skiturer av Marius Nergård Pettersen.

Inntegningen er basert på Turkompisen.no og kartdata fra © OpenStreetMap-bidragsytere, CC BY-SA.

Slik kommer du deg dit

Annonse

Publisert av