Søgne - sykkeltur: Tangvall-Lunde-Eik-Sangvik-Stausland-Tofteland-Tangvall

Publisert av: DNT Sør 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Sykkeltur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  10,3 km
  45 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året
Turen kalles ofte Søgnemila og runden kan påbegynnes hvor som helst. Det meste av veien går på sykkel- og gangvei, bortsett fra strekningen fra Stausland til Tofteland. Starter du på Tangvall kommer du snart til bakken ned mot bekken Føssa, Meieribakken. Der det i dag er boliger opp mot Eikeheia lå tidligere Søgne Meieri. Du passerer Søgne hovedkirke fra 1861, Søgne bygdemuseum og Heimklang, forsamlingslokalet til Søgne Ungdomslag. På sørsida av Gamle Lundevei ser du fabrikkbygningene til Gyli Plast, som former plast til de fleste formål. Tidligere hørte bygningene til Brødrene Repstads Karosserifabrikk som fra 1925 til 1990 var en av landets store bussprodusenter.
På Eik kommer du forbi Zoologisk og Geologisk museum med utstilling av ca 3000 forskjellige fuglearter. Ved Vaglen, ved utløpet av Lundeelva, er det badestrand og lekeapparater for barn. Du passerer innkjørselen til Søgnes største industriområde, Høllen Vest. Fra rundkjøringa der Sangvikveien møter Hølleveien er det mulig å ta en avstikker ned til Høllen, kanskje for en is og for å se bebyggelsen i Høllegada.
Torvmoen er et nytt og atraktivt boligområde som er etablert i en tidligere grushole. Etter at du krysser Søgneelva kommer du til Søgne gamle kirke som er verd et besøk. Spør om omvisning på Søgne Gamle Prestegård, som er kultursenteret i Søgne med utstillinger og arrangementer hele året.
Følg veien til Toftelandsbroa. På den andre sida av broa er det Klepland og snart er du tilbake igjen på Tangvall. Kanskje du fortjener en liten pause på Søgne Konditori eller på Frøken Lyng?
(Lagt inn av Floke Bredland - floke@online.no)

Slik kommer du deg dit

Adkomst

En sykkelrunde som kan starte hvor som helst.
Annonse

Publisert av