Topptur til Bergsåsen (459 moh.) (Topp er Toppers)

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  3,0 km
  1 time
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - okt

Toppen inngår i Asker Turlags "Topp er Toppers".

Du kan registrere deg hver gang ved å skrive navnet ditt i turboka eller bruke Sjekk.ut appen. Turbøkene er lagt ut mellom 1. mai og 1.november.

Høyest i Asker 459 m o.h. ligger Askers høyeste punkt med vidt utsyn over bygda, fjorden og fjerne åser. Du kommer lett til toppen ved å følge det gamle veifaret som nå er en opplevelsesrik, blåmerket sti. Stien stikker inn i skogen ved hustuften Gjertrudsløkka. Etter 200 m kan du se ned på en tuft som er tydeligere. Der bodde Johanne Nilsdatter med tilnavnet Steinstua for 170 år siden. En nabo var Mari Eriksdatter, kalt Junte-Mari. Begge bodde sammen med en datter og livnærte seg av å selge tobakk, brennevin, kandissukker og kaffe til folk som dro forbi. I tillegg fikk de små bidrag fra fattigkassa. Ved inngangen til Hagahogget naturreservat ligger fine klatresteiner for barn. Dette er en fin lekeplass. Skogen i naturreservatet, som ble opprettet i 2002, skal utvikle seg naturlig og få preg av urskog med alm, lind og gamle kjemper av eik, ask og gran. Flere hakkespett- og uglearter trives her sammen med sangere som møller, munk og hagesanger. Ovenfor Skåbakke deler hesteveien seg. Mot vest går det sti ned i Lensmannsdalen der Krystallhula ligger. Se etter krystallene i huletaket! Mot øst går merket sti opp i Hagahogget hvor det ligger et bjørnehi. Et populært turmål for barn. Oppe på Bergsåsen ligger tre nesten like høye koller, vi går til den med finest utsikt. På en jevnhøy kolle lenger nord er det værradar som registrerer nedbørsområder og deres bevegelser over sørøstlige deler av Norge. Du kan se det på www.yr.no. Kart: Turkart Vestmarka 1:20 000 Terreng: Bratt, storslått utsikt Topptur: På Bergsåstoppen har Asker Turlag satt ut en av sine turkasser hvor du kan registrere deg. Tips: Til radaren på Bergsåsen kan du sykle helt fra Franskleiv (Vestmarksetra). Det er kanskje en lettere vei til topps, men du går glipp av fin og variert fottur.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Med bil/sykkel: Parkering ved utgangspunktet

Adkomst med kollektivtransport

Buss 706 fra Asker eller Sandvika/Holmen, til Sem bruk. 2,4 km å gå blåmerket sti, kalt Delegardsveien, fra Sem sag forbi Berg

Annonse