Berganvarden (542 m.o.h.)

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  10,1 km
  2 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - okt
Berganvarden ligger på åsryggen mellom Soneren og Krødsherad. Toppen er 542 m.o.h. Startpunktet for stien er felles med stien til Vik. Stiene skiller lag etter ca 1 km. Følg skilt videre til Berganvarden.
Stien går over berg og gjennom furuskog. Det stiger jevnt hele veien, men det er ikke veldig bratt. Stigningen er 400 meter på 3 km.

På toppen er det trimbok til å skrive navnet i. Denne administreres av Øvre Sigdal Idrettsforening (ØSI), og etter hver sesongavslutning deler de ut premier til dem som har skrevet navn i boka.

Du følger en annen sti ned. Her vil du få utsikt mot både Andersnatten og gårdene på andre siden av fjorden (Strandgårdene og Flågansletta).

Krigsminne: 350 meter nord for selve varden er det et slipp-sted fra 2. verdenskrig. Det kom 15 containere med fly fra England som ble sluppet på myrene her natt til 23.februar 1945. Containerne inneholdt våpen, ammunisjon, sprengstoff og mat, støvler, klær, sanitetsutstyr m.m. til hjemmefrontstyrkene.
”Gutta på skauen” var helt avhengige av å få disse forsyningene fra England, og i alt kom det 750 vellykkede slipp til Norge under krigen.
I Sigdal kom de første flyslippene høsten 1944, og det siste var 25.april 1945.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Kjør til Eidal som ligger ca 7 km vest for Prestfoss, og parker ved postkassestativ på gården Bergan. (samme startpunkt som tur Bergan-Vik)
Annonse