Fottur til Lysenuten (812 moh.)

Publisert av: Haugesund Turistforening 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  4,5 km
  4 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året
Lysenuten var i mange år et kjent landemerke med sine kjempestore radarskjermer. Disse er nå tatt ned, og det er kun rester igjen. I dag har Telenor ei antenne og et anlegg i drift på toppen av Lysenuten.
Det er flere veger å komme til Lysenuten på, men tilkomsten fra Eikeland er trolig den enkleste. På parkeringsplassen på Eikeland er det postkasse med kart for turen.
Vi starter turen langs en bratt traktorveg som vi følger til vi kommer til ei myr og terrenget fl ater ut.
Litt etter tar vi nok en stigning i Espevollskaret, før stien på nytt flater ut, og vi kommer til noen myrer. Her passerer vi Larsahidleren, som ligger like ved stien og egner seg godt for en rast. Stien videre krysser under høyspentlinja som går til Lysenuten. Deretter en bratt stigning det siste stykket opp til toppen. Utsikten er fantastisk. I klarvær er det mulig å se til Stavanger, og vi ser også til Haugesund, Sunnhordland og Folgefonna i tillegg til alle nuter og daler i nærområdet.

Det er lagt ut bok i postkasse ved det ene huset, som vi kan skrive navnet i mens vi har en vel fortjent pause på toppen.

Parkering: Parkering på Eikeland.

Gangtid: Ca 3 1⁄2 - 4 timer t/r.

Merking/skilting: Merket løype.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Kjører riksveg 46 til Vikedal sentrum og følger derfra fylkesveg 745 oppover langs elva mot Roaldkvam. Etter omtrent 3,4 kilometer oppover dalen, tar vi til venstre i kryss ved Ørnesbrua og kjører denne vegen i ca 1 1⁄2 kilometer før vi igjen tar av til venstre mot Førland. Etter ca 2 kilometer er vi på Eikeland.
Annonse