Topptur på ski til Store Ringstind (2124 moh.)

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Skitur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  6,5 km
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mar - apr
Store Ringstind er en populær topptur som mange setter høyt på lista over de absolutt fineste i Hurrungane, og blant landets aller flotteste skiturer. Selve toppen er spiss og karakteristisk, nedkjøringen på breen er svært fin, og utsikten blant de beste i Hurrungane. Turen går på bre, men vanligvis er det kun i svært snøfattige vintre og sent på sesongen at det kan være nødvendig med tau.


Selve toppen er spiss og karakteristisk, nedkjøringen på breen er svært fin og utsikten blant de beste i Hurrungane. Turen går på bre, men vanligvis er det kun i svært snøfattige vintre og sent på sesongen det kan være nødvendig med tau.

Opp: Fra inngangen av Ringsdalen (Ringsbotnen) går turen til venstre innover dalen i drøyt tre kilometer før du begynner å skrå oppover i fjellsiden under Dyrhaugsryggen. Gå opp på hylleformasjonen/platået på drøyt 1500 meter. Det siste stykket inn mot hylleformasjonen er bratt og kan kreve stegjern ved isete og vanskelige forhold. Fortsett videre inn på Ringsbreen. Gå et stykke i retning mot Ringskar og drei deretter mot høyre og gå inn under Midtre Ringstind. Det beste veivalget for å unngå sprekkene på breen går forholdvis tett inn mot fjellet. Videre går turen opp breflanken mot toppen. Det siste stykket fra omtrent hundre meter under toppen er det vanlig å gå på beina.

Ned: Den vanligste nedkjøringen følger omtrent samme rute som oppstigningen. Ved omtrent 1650 moh er det ved gode forhold mulig å kjøre direkte ned brefallet til Ringsdalen. Nedkjøringen er brattere, men den ender opp litt lenger inn i dalen og gir dermed noe lenger retur i flatt og slakt skrånende terreng.


Snø, sesong og værforhold: Hurrungane ligger lenger vest og får dermed vanligvis mer nedbør og skyer enn nabofjellene i Jotunheimen. Om vinteren er det ofte tåke på toppene i området, men sannsynligheten for dette avtar ut over våren. Det dårlige været kommer på vestlige vinder og østlige vinder gir størst sjanse for pent vær. Forholdene er best i april og mai. Dette er også månedene med flest godværsdager. Ofte er det mulig å gå toppturer til langt ut i juni.
Fakta

Store Ringstind (2124 moh.)


Fallhøyde: 1100 meter
GPS: 436032 6812603
Tid: 6 - 8 timer
Startsted: I Ringsbotnen, ved lommen der veien mellom Turtagrø og Øvre Årdal møter traktorveien fra vannintaket ved Ringselvi, omtrent to kilometer sørvest for Turtagrø.
Faremomenter: Sprekker på Ringsbreen.
Utstyr: Stegjern kan være nødvendig opp mot Ringsbreen. Det er normalt ikke nødvendig med tau.
Toppturer i Norge

Dette turforslaget er hentet fra Fri Flyts bok 'Toppturer i Norge'. Denne landsdekkende toppturguiden inneholder 133 skibestigningstopper fra Vest-Finnmark i nord til Haukelifjell i sør. Hver topptur har flyfoto, kart og detaljert turbeskrivelse.


Slik kommer du deg dit

Adkomst

Uten egen bil er vanskelig å komme til Turtagrø og
Hurrungane om vinteren. Fra Bergen tar kjøreturen via Lærdal og Sogndal
drøyt fire timer. Fram til slutten av april er Sognefjellsvegen (rv55)
stengt. Det betyr at den raskeste veien fra Oslo også går gjennom Lærdal
og Sogndal. Beregn omtrent sju timer på turen. Gjennom hele vinteren
brøytes veien fra Fortun til Turtagrø ved hvert snøfall. Når
Sognefjellsvegen åpner, tar kjøreturen til Oslo omtrent fem timer. Fra
Trondheim tar turen like lang tid. Veien over Berdalsbandet til Årdal
åpner vanligvis i første halvdel av mai. Da blir mulighetene i området
rundt Austabottsmassivet lett tilgjengelig. Når denne veien er åpen, er
dette den raskeste veien til Oslo og Bergen.
Annonse